Késve kapnak tankönyvet a gyerekek? – RTL Klub

Valószínűleg nem kapják meg a gyerekek a tankönyvek egy részét az iskolakezdésre. A könyvek 5-6 százaléka ugyanis még nem készült el, így a forgalmazók csak késve tudnak szállítani.

A raktárakban már készülnek a tankönyvcsomagok. Idén több mint 20 millió darab könyvet kell kiszállítani az iskolákba. 5-6 százalékuk azonban valószínűleg csak néhány nappal az iskolakezdés után érkezik majd meg, mert a kiadók és a nyomdák késnek a szállítással.

Az RTL Klub úgy tudja, késhetnek például az általános iskolai matekkönyvekkel is. Az oktatási minisztériumban azt mondják, nem szólhatnak bele, milyen ütemben dolgoznak a kiadók.

Idén csaknem 5 százalékkal kerülnek többe a tankönyvek, mint tavaly. Egy kisiskolás szüleinek mintegy 10 ezer forintot kell fizetniük, egy gimnazista könyveiért pedig több mint 20 ezret.

Egy alsó tagozatos könyveiért idén körülbelül 2500 forinttal kell többet fizetni, mint tavaly. De a többi tankönyv is drágult, átlagosan 5 százalékkal. Így alsó tagozatban 10 ezer forint, felsőben pedig 10-15 ezer forint is lehet a tankönyvcsomag. Egy gimnazistának még többet kell fizetnie, akár 20 ezer forintot is. A legdrágábbak azonban a szakközépiskolások könyvei: összesen akár 25 ezer forintba is kerülhetnek.