Késsel támadt egy donyecki férfi az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjének feleségére

Kijev – Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek Kijevben egy donyecki illetőségű férfit, aki késsel támadt Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetőjének feleségére – közölte csütörtökön a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A befolyásos politikus felesége, Hanna Turcsinova egy kijevi felsőoktatási intézményben tanít, az incidens ott történt szerdán. A belügyi tárca közleménye szerint a támadó a folyosón várta Turcsinovát irodája előtt. Személyesen nem ismerte, így az interneten található fényképek alapján próbálta azonosítani őt. A gyér világítás miatt azonban egy másik nőt kapott el. A nyakánál ragadta meg, és a torkához szorította a kést, közben Anna Volodimirivnának szólította. A megtámadott közölte vele, hogy nem az, akinek gondolja. Hanna Turcsinova, aki a közelben állt, ekkor segítségért kiáltott. A biztonsági őr kihasználva a tettes zavarodottságát, kiütötte a férfi kezéből a kést. Turcsinova hívta ki a rendőröket, akik őrizetbe vették a férfit.

A férfiról a belügyminisztérium nyilvánosságra hozta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeckben lakó jogász. Egyebek mellett arról ismert, hogy 2014-ben keresetet nyújtott be Olekszandr Turcsinov ellen, aki akkor parlamenti elnök volt, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics ukrán elnöknek az államfői tisztségtől történt szerinte jogtalan megfosztása miatt. Korábban bíróság előtt támadta meg a börtönbüntetésre ítélt Jurij Lucenko volt belügyminiszternek, jelenlegi főügyésznek még 2013-ban Janukovics által adott elnöki kegyelmet.

– MTI –