Késik az iraki népszavazás végeredménye

A szavazatok újraszámlálása miatt akár több napot is csúszhat az iraki alkotmányról tartott szombati népszavazás eredmények keddre tervezett bejelentése.

A választási bizottság szerint azért kell ellenőrizni a szavazólapokat, mert elsőre a legtöbb helyen szokatlanul magas eredmények jöttek ki.

A választási bizottság szerint a nemzetközi átlaghoz képest sok helyen szokatlanul nagy volt az igen-ek, illetve a nem-ek aránya. Irak hat, déli, síita többségű tartományában több mint 90 százalékkal győzött az igen, míg a négy szunniták lakta terület egyikében 80 százalékot kapott a nem. A választási bizottság közleménye szerint a szavazatokat újraszámolják, és csak a másodszor is leellenőrzött voksokat veszik figyelembe. Ez azonban napokat vehet igénybe, így a hivatalos végeredmény keddre tervezett bejelentése több napot is csúszhat.

Irak 18 tartománya közül négyben van szunnita többség. Ha még három országrészben úgy bukik meg az alkotmány, hogy a szavazók kétharmada mond nemet, akkor nem lép életbe a nemzeti alaptörvény.

A Szaddám Huszein idején hatalmon lévő, amúgy az ország lakosságának mindössze 20 százalékát kitevő szunniták korábban azért utasították el az alkotmányt, mert ellenezték, hogy Irak szövetségi állammá váljon.

A szövetségi állammá válás az olaj elosztása miatt vált kulcskérdéssé. A legtöbb olaj ugyanis a síiták lakta délen és az északi kurd vidékeken található. A középső területek szunnita lakossága attól tart, hogy nem részesülnek a gazdasági javakból.

A síiták és a kurdok az utolsó pillanatban végül engedményeket tettek, hogy a szunniták számára is elfogadhatóvá váljon az alkotmány. Állítólag a szunniták legbefolyásosabb pártja, az Iraki Iszlám Párt ígéretet kapott, hogy már jövő tavasszal újratárgyalják a vitás passzusokat. A vita lezárása után pedig újabb népszavazást rendeznek majd.