Késéssel, de elindult Mányoki Attila a Balaton átúszására

A kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett 15 óra helyett csak háromnegyed ötkor indult el Mányoki Attila, hogy hosszában átússza a Balatont. A 34 éves zalaegerszegi úszó Balatonkeneséről indult, és várhatóan 24 óra múlva ér partot Keszthelyen.

A 75 kilométeres táv leúszásával Mányoki Attila a Balaton térségének egységére szeretné felhívni a figyelmet. Eredetileg egy hete tervezte az indulást, ám akkor sem volt kedvező az időjárás, és lemondott erről. A gyakorlott versenyző óránként átlagosan négy kilométert tesz meg, gyorsúszásban. Ha kifáradna, az őt kísérő hajón pihenhet meg – de erre valószínűleg nem lesz szükség, Attila egyhuzamban akarja végigúszni a távot – mondta a Független Hírügynökségnek Farkas Olivér, az úszó segítője.

A sportoló 1989 óta vesz részt nyíltvízi úszóversenyeken. Az első nemzetközi versenyén, Görögországban a második helyen végzett 35 km-es távon. 1993 óta rendszeresen szerepel Világkupákon, általában a 25 km-es, illetve ennél nagyobb távokon indul. 1997-ben szerepelt a jelenlegi leghosszabb távú versenyen Argentínában, ahol 88 km-t kellett leúsznia a Paraná folyóban. 2003-ban részt vett a világ legnehezebb versenyének tartott Atlantic City erőpróbán, ahol 39 km-t teljesített az óceánban.

A Balatont Szénási Imre úszta át hosszában először, aki 1961-ben 39 óra 36 perc alatt jutott el Balatonkeneséről Keszthelyre.