Keserű életíz

Szalóczi Katalin
Szalóczi Katalin
Infláció, maginfláció, alapdrágulás, átlagos áremelkedés, havi index, árszínvonal-emelkedés… Mari néni, Józsi bácsi, vagy éppen Katica mindezen közgazdasági fogalmakból vajmi keveset ért. – Szalóczi Katalin jegyzete

Azt tudja csak, hogy nehéz, egyre nehezebb beosztani a nyugdíjat, a család összjövedelmét. Ha kifizeti a fűtést, az áramot, a vízdíjszámlát, akkor alig futja ennivalóra.


De a náluk tájékozottabb, s jobb sorban élő vállalkozók is vakarhatják a fejüket, hiszen nem tudnak kalkulálni, még nem látható, hogyan gyűrűzik tovább például a történelmi csúcsot meghaladó üzemanyagár az élet egyéb területeire.

A minap egy orvostalálkozón hallottam a gyermekkori elhízással foglalkozó szakembertől: ahol munkanélküliek a szülők, ott a legmegfelelőbb étel a gyerek számára a zsíroskenyér hagymával. Az ő esetében fölösleges diétáról szónokolni. Emlékeimben megelevenedett a kép: pár éve egy zempléni faluban járva a család egyetlen fix tápláléka az ételízesítős víz volt. Abból mindig rotyogott a sparhelt tetején egy fazékkal… Vajon ők észrevették, veszik-e egyáltalán, hogy nagy alattomban pár hónap alatt duplájára nőtt az étolaj ára?! S velük számolnak-e a közgazdák, amikor a hivatalos infláció mértékét megállapítják majd az év végeztén?

  • Számolgatok, számolgatok…
  • A tűréshatár – jegyzet az üzemanyagárakról
  • Gyertya, mécses, kandalló
  • Gáz ha túlszámláz a Tigáz
  • A gázfűtés veszélyei