Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.09.24. 06:00

Almát hámoznak, bábot készítenek

<p>A térség híres terméke, a Szatmár aranyának nevezett alma népszerűsítése a szeptember 28-29-én rendezendő a VI. Csengeri Almanap célja. <A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/microsoft_word_-_dokumen183.pdf"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A csengeri ÁMK megalakulásáról. Korábbi írásunk.</B></A> [.pdf - 54KB]</p>

Már folynak a munkálatok Csengerben, az intézmények dolgozói készülnek a napokban tartandó Almanapra. Az idei már a hatodik alkalom – ahol a városvezetés fő célkitűzése szerint – a táj legnagyobb kincsét, az almát kívánják népszerűsíteni.

Bábok szalmából

A Csengeri Almanap különleges színfoltja lesz a szalmából készült báb

kompozíciók kiállítása, melyeket az általános iskola osztályai és a város

érdeklődő lakói fognak elkészíteni.

- A szeptember 28-29-én rendezendő fesztivál formabontó lesz, hiszen a fagykárok hatása következtében csak csekély mértékben lesz fellelhető alma az idén – emelte ki Kazamér Tibor, a Petőfi Sándor ÁMK és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója, a találkozó egyik szervezője.

A rendezvény második napjára tervezett szakmai, agrárgazdasági fórumon az ország neves szaktekintélyei előadásaikban kiutat mutatnak a fagykár okozta helyzetből, valamint ismertetik a mezőgazdaság jövőbeni kilátásait és a várható állami támogatásokat. Az eseményen részt vesz Gráf József, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter.

Sokszínű programmal

A szervezők a szakmaiság mellett a szórakoztatásról sem feledkeztek meg. Valamennyi korosztály számára kínálnak programokat a sportversenyektől a gasztronómiai különlegességeket felvonultató vásáron, főzőversenyen, almás vetélkedőn, operettgálán, néptáncbemutatón át a sztárvendégek fellépéséig.

A csengeri kistérség és a Szamos-hát lakói együtt ünnepelhetnek, szórakozhatnak sok külföldről érkező vendéggel, hiszen e napok alkalmasak a meglévő testvérvárosi kapcsolatok ápolására.

Delegációk érkeznek a romániai Negrestiből, Tasnádról, Kovásznáról, Óváriból és a németországi Hauensteinből. Egy új kapcsolatfelvételnek köszönhetően máltai vendégek látogatásában is bíznak. A nevezett települések aktívan bekapcsolódnak a főzőversenybe, így más országok, más tájak ízei is fellelhetők lesznek.

Az önkormányzat és az ÁMK szervezésével megvalósuló fesztiválról azt gondoljuk, kitűnő szakmai és kellemes időtöltési lehetőséget kínál minden Csengerbe látogatónak – összegzett Kazamér Tibor.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!