Friss hírek

2011.02.17. 11:28

A jövő erdői - az erdők jövője - művészeti pályázat hat kategóriában

<p>A WWF Magyarország és a Tetra Pak közös pályázatot hirdet A jövő erdői - az erdők jövője néven, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az erdők megóvásának fontosságára, az ember és természet szoros viszonyára. A 6 kategóriában (grafika, építészet, közlekedés, élő erdő, film és használati tárgyak) meghirdetett pályázatra olyan műveket várnak, melyek bemutatják, hogyan képzeljük el a jövőben az erdők sorsát, ember és erdő kapcsolatát. A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el, a publikálás és szakmai elismerés mellett a győztes munkák alkotói a WWF Magyarország szervezésében exkluzív erdei kiránduláson vehetnek részt, egy pályázó pedig elnyeri a Tetra Pak által felajánlott 350.000 forint összegű "Green Art" Művészeti Ösztöndíjat. A legjobbnak ítélt beérkező darabokból 2011 tavaszán kiállítás nyílik, a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes díjátadás májusban lesz.</p>

Az erdők szerepe a Föld lakóinak életében alapvető: a szárazföldi fajok kétharmadának élőhelyét biztosítják. Az erdők megtisztítják a levegőt, amit belélegzünk, kulcsfontosságúak az erózió megfékezésében, életmentő orvosságokat nyújtanak számunkra és megakadályozzák az áradásokat, melyek oly sok életet veszélyeztetnek világszerte.

Ma azonban a Föld erdejei válságban vannak. Bolygónk eredeti erdőborításának mára csaknem a fele elveszett, és a megmaradt területek sem hasonlítanak egykori állapotukhoz. Területük globálisan minden percben egy focipálya nagyságú résszel csökken, a természetes erdők aránya az ültetett erdőkhöz képest folyamatosan romlik. Mi lesz így a világ élőlényeivel 100 év múlva? Milyenek lesznek az erdők? Milyen lesz az ember és az erdők kapcsolata? Mennyi lakója lesz és milyenek?

"Hazánkban az erdők területe ugyan nem csökken, de a természetes, sokféle élőlénynek otthont adó valódi erdőket egyre inkább felváltja az idegenhonos fafajokból álló, ültetett erdőterület" - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. "A magyar erdők megőrzéséért küzd erdővédelmi programjával a WWF Magyarország, s most meghirdetett pályázatunk is ezt a célt szolgálja" - tette hozzá az igazgató.

"Mindannyiunk feladata megőrizni erdeinket, és óvni a további pusztulástól" - mondta Hana Zmitkova, a Tetra Pak Duna Régió környezetvédelmi igazgatója. "Környezetkímélő csomagolások gyártójaként a Tetra Pak örömmel támogatja a WWF célkitűzéseit, fontosnak tartjuk, hogy ezzel a közös pályázattal felhívjuk a figyelmet erdeink állapotára és közelebb hozzuk az embereket a természethez" - tette hozzá az igazgató asszony.

A pályázatra 6 különböző kategóriában várják az alkotásokat. A grafikai munka, film, építészeti pályamunkák és egyéb alkotások értékelésének a kreatív anyaghasználatot, környezettudatos megközelítést, az ötlet és megformáltság egyediségét és kidolgozottságát is figyelembe veszi a szakmai zsűri.

A pályázatot elsősorban a művészeti iskolák diákjainak szánják, mivel az ő karrierjüket nagyban segítheti egy nyilvánosság elé tárt, kiállított munka, de minden, 18. életévét betöltött állampolgár jelentkezhet a versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!