Kertészkedjünk, ahogy jólesik, növényeink viszont nem várnak

A házikert mindig ad munkát (illusztráció)
A házikert mindig ad munkát (illusztráció) - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mindenki a saját tempóját kövesse, de azért mutatjuk, mi az aktuális teendő.

Március végén járunk, belelépünk jövő héten az áprilisba. Eljön az az időszak, amikor nagyon változatos képet mutatnak a kiskertek attól függően, hogy ki mikor kezdte el a munkát, mikor vetett először, nevelt-e palántákat, kockáztatott-e a kiültetésükkel a fagyosszentek előtt.

Ami most vethető

Van, aki még csak most egyengeti el a tavaszi szántás, átforgatás után a földet, és alakítja ki az ágyásokat, miközben van, akinek már zöldell a kertje a február végi, március eleji vetésektől. Mindenki a saját elképzelése, ritmusa szerint műveli a kertjét, de nézzük meg, egyébként mely munkák aktuálisak ebben az időszakban, vagyis az év 13. hetében.

Akinek fóliasátra, üvegháza van, az ha eddig nem tette meg, akkor most ültessen bele! Mivel szépen süt a nap, így már a fűtetlenben is minden szépen fejlődik annak ellenére is, hogy a hét második felében még akár fagyhat is talaj mentén éjjelente.

Szabadföldbe vethetjük a retket, hagymaféléket, salátát, spenótot, zöldborsót, sárgarépát és a petrezselymet. De nem késő még paradicsom és paprika magot vetni palántaneveléshez, mivel egyre jobb az idő, így a napközben a napra tett, éjjel pedig védett helyen pihenő – ha nincs fóliasátrunk, ami például a palántaneveléshez is tökéletes – növénykék nagyon szépen tudnak fejlődni. Akik ezen már túl vannak és palánta­növényekkel büszkélkedhetnek, azoknak érdemes időt szánni a tűzdelésre, a megnyúlt palánták mélyebbre, a megnőttek átültetésére.

A korai burgonya is vethető már, bár éjjel még lehűl a talaj hőmérséklete. Elő lehet készíteni a paradicsom és paprika palántáknak is az ágyásait. A még nem használt területekre – így a paradicsom és paprika leendő ágyásába is – vethetünk zöldtrágya növényeket, amelyek elég gyorsan hajtanak, mint például a mustár, azok pont megfelelően nőnek meg, mire ültetnénk a helyükre. Egyszerűen levágjuk a talajnál, és már mehet is a helyére a palánta!

Gyümölcsök és virágok

Elkezdhetjük metszeni a csonthéjasokat piros bimbós állapotban. A földieper ágyásokat tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, ezektől pedig dobjuk ki, nehogy fertőzzön! Lazítsuk meg a talajt, hogy segítsük a növények idei fejlődését.

A virágoskertben itt az ideje, hogy megmetsszük a klematiszt, a lilaakácot és a trombita­folyondárt. Itt a lehetőség most az évelők tőosztásának is. De már elszórhatjuk a bársonyvirág és a körömvirág magját is, hogy időben legyen színes virág a kiskertünkben.

ÉM


A tavaszi virágokat is ki lehet ültetni
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ma már hivatalosan is beköszöntött a tavasz, a tennivalóival együtt. Igazán nem panaszkodhatunk az idei március időjárására, hiszen a fagyokon már túl vagyunk, jó ideig volt száraz az időjárás, ami kellőképpen kiszárította a talajt a szükséges munkálatok elvégzés...

Étvágygerjesztő
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tavasszal a mák után rögtön a hónapos retek szokott földbe kerülni. Mindenki ismeri a retket, mely különböző nagyságú és színű gumós növény. A gumók belseje fehér, sokféle ásványi anyagot, főleg meszet, ként, foszfort és káliumot tartalmaz. Ezenkívül C-, E- és B-v...