Kertészkedés a lakásban: zöldet az ablakpárkányra

A kakukkfű és citromfű kedvelt növény az otthoni „konyhakertben”
A kakukkfű és citromfű kedvelt növény az otthoni „konyhakertben” - © Fotó: ÉM-archívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A fűszernövényeket cserépben is nevelhetjük a négy fal között.

A téli időszakban meglehetősen lecsökken az a terület, amelyen kertészkedünk, de azért lehetőségeink még a lakásban is maradnak. Ez az időszak kitűnő alkalom arra, hogy fűszernövényeket nevelgessünk az ablakpárkányon, amelyek nemcsak egy kis kertészkedési feladatot adnak, és zöldet a lakásnak, de főzésnél fel is használhatóak.

Kint is, bent is

Számtalan fűszer- vagy éppen gyógynövény van (sok közülük mindkettő), amelyet prímán lehet lakásban is, cserépben, vagy éppen balkon­ládában nevelgetni.

Ne engedjük túl magasra nőni a fűszer­növényeinket!” Konkoly Andrea

Persze fűszernövényt kint is lehet nevelni a kertben, sok helyen ilyenkor is kinn vannak a nagy hideg ellenére, vagy éppen, ha nem tűrik a fagyot, akkor fóliasátorban tartják őket. Ilyen például a stevia (természetes ízesítő) és a rozmaring, ezeket szalmával lefedve, azaz mulcsozva is lehet védeni a hideg ellen.

Ha lakásban szeretnénk fűszernövényeket nevelni, akkor olyan helyet válasszunk, ahol nem éri majd tűző nap őket. Az állandó fény azonban fontos, így tehetjük őket az ablakba, de az optimális hőmérséklet 15–17 fok legyen. Nagyon figyeljünk arra, hogy rendszeresen öntözzük a növényeket – lehetőleg minden másnap –, de az is fontos, hogy ne álljanak pangó vízben. Ne engedjük túl magasra nőni őket, vágjuk vissza rendszeresen, mert a levelek elvesztik az aromájukat.

– Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek napsütésre van szükségük, ezeket déli fekvésű ablakba rakjuk. Ilyen a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya vagy az oregánó például. De vannak félárnyékot kedvelők is, amelyeket inkább keleti, nyugati ablakba érdemes tenni. Ezek közé tartozik a fűszerbabér, petrezselyem, tárkony, vagy éppen a menta és a metélőhagyma – magyarázza Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Szüretelés

Amint kicsit megerősödnek, azaz 15–20 centisek lesznek a palánták, akkor már le lehet tépkedni a fiatal hajtásokat, persze csak óvatosan kopasszuk őket, hogy életben maradjon a növényünk és még sokáig lásson el minket friss zöld fűszerrel. Ha pedig a termés több, mint amit éppen fel tudunk használni, akkor szárítva, vagy akár – nem mindegyiket – fagyasztva is eltehetjük.

– ÉM –


Bazsalikom? Óvatosan

A bazsalikomot nem érdemes szárítani, hiszen elveszti az aromáját.

Télen is tartsuk cserepekben! Ha mindenképp szárítani akarjuk, tartósítsuk olíva­olajban. Ha főzünk, akkor az utolsó percekben tegyük az ételbe, mert ugyancsak elveszti az aromáját.