Kertész Imrére emlékezik a miskolci teátrum

Akt.:
Kertész Imrére emlékeznek Miskolcon
Kertész Imrére emlékeznek Miskolcon
Miskolc – A Sorstalanság című regény maratoni, hat órásra tervezett felolvasásával tiszteleg hétfőn a Miskolci Nemzeti Színház a közelmúltban elhunyt Nobel-díjas Kertész Imre előtt – közölte a teátrum az MTI-vel.

Harsányi Attila színművész, a program szervezője az MTI-nek azt mondta: azért választották ezt a napot, mert 1945. május 9-én Európában ezen a napon ért véget a második világháború, május 9-én a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, amely Európában egyben a béke napja is.

Május 9-én, hétfőn délután 6 órától Miskolcon, a Széchenyi út 28 alatti lakásszínházban felolvassák a Nobel-díjas Kertész Imre világhírű regényét, a Sorstalanságot, így tisztelegve a szerző emléke előtt. A Miskolci Nemzeti Színház művészei – Beregszászi Csenge, Fandl Ferenc, Farkas Sándor, Harsányi Attila, Kincses Károly, Lajos András, Máhr Ági, Molnár Anna, Nádasy Erika, Salat Lehel, Simon Zoltán, Szabó Irén, Szatmári György, Szegedi Dezső, Ullmann Mónika, Szalóczi Géza vesznek részt a felolvasásban.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten, tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Megjárta a buchenwaldi koncentrációs tábort, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra, 1955 és 1960 között keletkezett írásai egy részét beépítette az 1960-tól 1973-ig írt első regényébe, a Sorstalanságba. 2002-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, a Sorstalanság máig az egyik legfölkavaróbb és leghitelesebb holokausztregény. Az író életének 87. évében március 31-én halt meg.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s