Kertész Imre halála – Bundestag-elnök: Kertész Imre hangot adott a holokauszt áldozatainak

Berlin – Kertész Imre hangot adott a holokauszt áldozatainak, és ez a hang túléli halálát – írta Norbert Lammert, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke a csütörtökön elhunyt irodalmi Nobel-díjas magyar író özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában.

A Bundestag közleménye szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa táviratában kiemelte, hogy Kertész Imre halálával a világ egy kiemelkedő írót veszített el, és “mi (németek) elveszítettünk egy rendkívüli személyiséget, akinek a demokratikus Németország iránti támogató figyelme – a nemzetiszocialista terroruralom idején szerzett rettenetes tapasztalatai után – az emberi nagyság csodálatra méltó jele” volt.

A Bundestag elnöke egy Kertész Imre-interjúból idézve hozzátette, hogy az író nyelvet keresett a totalitarizmus leírására, “egy nyelvet, amely megmutatja, hogy miként őrlődik fel az ember egy mechanizmusban és miként változik meg ezáltal annyira, hogy már rá sem ismer magára és életére”.

Kertész Imre megtalálta ezt a nyelvet, amit a Bundestagban a nemzetiszocializmus áldozatainak emléknapján 2007-ben elmondott ünnepi beszéde is “lenyűgözően” megmutatott.

Norbert Lammert egyebek között hozzáfűzte, hogy találkozásai Kertész Imrével felejthetetlenek számára.

Kertész Imre életének 87. évében, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el budapesti otthonában.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s