Kertész Imre halála – Áder: hálásak lehetünk következetes őszinteségéért

Budapest – Áder János államfő szerint Kertész Imre írói életműve a szabadság és a boldogság iránti vágyról szól, mindannyian hálásak lehetünk bátorságáért, következetes őszinteségéért.

A köztársasági elnök az író gyászoló családjának címzett, az MTI-nek is eljuttatott csütörtöki levelében azt írta: Kertész Imre élete ajándék volt mindazoknak, akik szerették, ismerték, olvasták, megértették.

Olyan élesen látta és pontosan láttatta a diktatúrák természetét, az “irracionalitás korát”, ahogyan senki más. Tudta, hogy a külső szabadság hiányát csak a lélek szabadságával lehet kibírni.

Megtanította nekünk, hogy gyötrelmes múltunkból sem szabad semmit felednünk, mert mindez hozzátartozik közös sorsunkhoz, közös sorstalanságunkhoz – fogalmazott Áder János.

Őszintén kívánom, hogy akik “törékeny és bizonytalan időre szóló” életét a legjobban szerették, törhetetlen jelleméből és halhatatlan életművéből merítsenek erőt a gyász idején – írta az államfő.

Kertész Imre életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után március 31-én, hajnali 4 órakor hunyt el budapesti otthonában.

– MTI –