Kertbaráti segítség a madármentőknek Mályiban

Kertbaráti figyelemmel kísért kezelés az állomáson
Kertbaráti figyelemmel kísért kezelés az állomáson - © Fotó: Horváth Imre
Mályi – Meglátogatták kedden délelőtt a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör tagjai a Mályi Madármentő Állomást, és nem is üres kézzel érkeztek: a tagok által gyűjtött adományokat adták át.

Mert megérdemlik

A kertbarátok egyik tagja, Égerszögi Zoltánné Marika novemberben talált egy sérült gerlét, amelyet kivitt a madármentőkhöz, és ekkor találkozott Lehoczky Krisztiánék tevékenységével, ami alapján úgy gondolta, megérdemlik a támogatást. Felvetése értő fülekre talált a kör tagjai között, így kedden Búza Barnáné Mariann elnökkel és Kaposvári Lászlóval több tíz kiló búzát, kukoricát, napraforgót, speciális madáreleségeket és kötszert, fertőtlenítőszert vittek Mályiba, illetve egy borítékban pénzadományt is átadtak.

A támogatás pedig a legjobbkor jött, hiszen Lehoczky Krisztián éppen egy sérült meggyvágóval érkezett vissza és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, amelyek több mint húszezer forintba kerültek. A kertbarátok azonnal összebarátkoztak az állomás lakóival és az etetésbe is besegítettek, amikor az ismerkedést segélykérő telefonhívás szakította meg. Egy, „az égből leesett” ragadozómadárnak kértek segítséget, amellyel hamarosan ki is érkeztek. Mint kiderült, egy egerészölyvről volt szó, amelynek a gyors vizsgálata után rögtön kiderült, hogy áramütés érte, így azonnal elkezdték az ellátását, hogy megmentsék a sérült szárnyat és lábat.

– Ez az igazi elhivatottság, megérdemelnek minden támogatást – jegyezték meg a kertbarát kör tagjai közben.

Mint Lehoczky Krisztián elmondta, tavaly tavasszal a működőképességük határához értek, de segítő adakozóknak köszönhetően folytatni tudták a munkát. Most már az adó egy százalékra is jogosultak, ami segíti az idei gazdálkodásukat, de az ehhez hasonló adományoknak köszönhetően még több madárnak tudnak segíteni.

– ÉM-HI –


Mályi - A Mályi Madármentő Állomás neve kicsit csalóka, hiszen bajba jutott kisemlősöket is oltalmuk alá vesznek. Ottjártunkkor sérült denevérek és sünök is voltak a lakók között, akik várják a tavaszt, hogy megerősödve visszatérjenek a természetbe. Addig pedig a Mályi Természetvédelmi Egyesület vig...

Sínbe tették a lábát
Mályi - A két ünnep között látogattuk meg a Mályi Madármentő Állomást, ahol karácsonykor is nagy munkában voltak, ugyanis több sérült madár került be hozzájuk. A madarak mellett azonban egyéb állatokon is segítenek, így például sündisznó és denevérek is telelnek az állomáson. [caption id="atta...