Kert épül a ház tetején

Kert épül a ház tetején - illusztráció
Kert épül a ház tetején - illusztráció
Miskolc – Ötletelnek, terveznek az Avasi Közösségi Kávézó panelkertészei. Megvalósul az álmuk?

Kertet álmodnak az Avasi Közösségi Kávézó tetejére az ott élők, ha létrejönne, mintaértékű lehetne. Mindez ugyanis az avasi lakótelepen, a panelházak között valósulhatna meg. Nem csodálkoznánk, ha valóban létrejönne, hiszen maga a kávézó is szinte a semmiből, a Dialóg Egyesület munkatársai irányításával, de sok-sok avasi önkéntes munkája útján jött létre a közelmúltban. Amolyan batyus kávézó nyílt akkor a Szentgyörgy utca 42–44 szám alatt – a helyiség régóta üresen állt –, a kávét, a sütit a helyiek viszik. Egyfajta klubhelyiség, ahová az avasiak szervezhetnek programokat, ahol találkozhatnak. Mint ahogy találkoznak is.

Egyre többen

Sélley Andreától, a Dialóg Egyesület elnökétől megtudtuk, a kávézóba sok helyi ember tér be beszélgetni. Mint például egy panelklubkertész: az ő ötlete volt a kert, s egyre többen csatlakoznak hozzá.

– Ötletelnek, tervezgetnek – mondta Sélley Andrea. Kéthetente hétfőként délután 5 órakor találkoznak a kávézóban, s beszélnek a részletekről. (Várják a további érdeklődőket is.)

A tetőkertet egyébként a szolgáltatóház tetejére tervezik. Beszéltek a helyi képviselőkkel, úgy tűnik, nekik is tetszik az ötlet. Ha a kert megvalósul, akkor tovább is fejlődhet a kezdeményezés: az avasi szociális kertészkedés irányába.

Külső lépcső

– A tervek szerint magaságyások lennének a tetőn, azaz raklapokra kerülnének a mintakertek. Elsőként dísznövényeket ültetnének, később akár gyógynövényeket is, az ott szüreteltek jó teaalapok lehetnének a kávézóba – folytatta Sélley Andrea. Hozzáfűzte, először persze még ki kell tapasztalni, hogy mi terem meg a hajdanvolt családsegítő épülete tetején.

Még megtudtuk, már felmérték, hogy jó-e a tető szigetelése, azaz beázik-e (nem ázik be) az épület. S azt is, hogy külső feljáratot terveznek a tetőre: egy lépcsősor vezetne fel a mintakertbe.

Érdeklődtünk az említett „továbbgondolásról” is, azaz a szociális kertekről. Az elnök még csak annyit árult el, hogy 7–8 lehetséges területet berajzoltak az önszerveződő munkacsoport tagjai egy térképre, de még a részletekről egyeztetni kell az önkormányzattal. Ez a projekt következő szakasza. Sélley Andrea még hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy az önkormányzat részéről is legyenek tagjai a munkacsoportnak, azaz kialakuljon a párbeszéd a helyiek és a város vezetése között.

ÉM-HM

Mikor gyűlnek össze?

A panelkertészek legközelebb március 16-án (hétfőn) 5 órakor találkoznak az Avasi Közösségi Kávézóban.