KERÉKPÁR: Landis B-próbája pozitív

Az amerikai Floyd Landis B-próbájában ismét megtalálták a szintetikus tesztoszteron nyomait, közölte a L’Equipe című francia sportnapilap honlapja hétfőn. Amennyiben bebizonyosodik Landis doppingvétsége, az első esetekkor szokásos kétéves eltiltás várhat rá, és ő lehet az első Tour de France győztes, akit megfosztanak címétől. Ebben az esetben a spanyol Oscar Pereiro Sio kapja a 2006-os címet.

A francia kerékpáros körverseny (Tour de France) 2006-os győztese a tizenhetedik szakaszon adott pozitív mintát. A L’Equip riportja szerint, az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA), és Landis képviselői egyaránt jelen voltak a vizsgálatoknál.

Landis természetesen mindent tagad. Ez érthető is, hiszen a büntetés az első doppingvétségért minden sportágban egy kétéves eltiltás, illetve felmerült annak a lehetősége is, hogy megfosztják a Tour de France győzelmétől. Ilyenre viszont a verseny 1903 óta íródó történelme során még nem volt példa.

Az amerikai tervezi, hogy a Nemzetközi Sport Döntőbíróság elé viszi az ügyet, jogi képviselői ugyanis azt állítják, hogy a francia laboratóriumban rosszul címkézték a mintákat.

A tesztoszteron felel a szervezet regenerálódásáért, valamint növeli az álló- és teljesítőképességet.

Floyd Landis doppingügye 2006 július 27-én kezdődött, amikor a Tour de France szervezői kijelentették, hogy a helyszíni vizsgálatok szerint pozitív tesztet produkált. A B-próbát azóta több laboratóriumban, több szervezet is megvizsgálta. Jogerős ítélet azonban eddig nem született.