KERÉKPÁR: Újabb klasszis bukott meg a megismételt doppingteszten

Újabb kerékpáros versenyző bukott le tiltott teljesítménynövelő használata miatt. Az idei Tour de France harmadik helyezettjének, az osztrák Bernhard Kohlnak a szervezetében – a megismételt vizsgálatok után – a CERA nevű doppingszer nyomaira bukkantak a Francia Antidopping Ügynökség (AFLD) dolgozói.

Az AFLD azért rendelte el az idei körversenyen végzett tesztek újbóli megvizsgálását, mert kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel az EPO nevű szer továbbfejlesztett változatát, a CERA-t is ki tudják mutatni. Ricardo Ricco, Leonardo Piepoli és Stefan Schumacher után Kohl már a negyedik klasszis, aki megbukik a megismételt teszteken.

“Az AFLD megerősítheti, hogy a CERA nevű teljesítménynövelő szer nyomaira bukkant az osztrák Bernhard Kohl mintáiban, amelyet az idei Tour de France előtt és közben adott” – áll az ügynökség által kiadott közleményben.

“Az esetről megküldtük az értesítést az Osztrák Antidopping Ügynökségnek. Ez azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhet a fegyelmi eljárás a sportoló ellen” – folytatódik a közlemény.

A 26 éves kiválóság nagy meglepetést okozott, amikor a francia kerékpáros körversenyen a harmadik helyen végzett, mert korábban csak kisebb megmérettetéseken ért el hasonló helyezést. A viadal után a Silence nevű belga istálló 2009-es kezdettel három éves szerződést kötött Kohllal. Geert Coeman, a Silence csapat vezetője az APA osztrák hírügynökségnek elmondta: amennyiben bebizonyosodik Kohl bűnössége, felbontják vele a szerződést.

“Még nem tudtunk beszélni Bernharddal” – mondta Coeman. “Amennyiben bebizonyosodik, hogy doppingolt, akkor megtesszük a szükséges lépéseket: felbontjuk a szerződését” – jelentette ki a szakember.

“Úgy érzem magam, mint akit pofon vágtak. Nagyon sok időt és energiát áldoztunk rá, hogy Kohl hozzánk csatlakozzon. Elárult minket” – nyilatkozta a Silence sportigazgatója, Marc Sergeant.