KERÉKPÁR: Armstrong nem engedi, hogy újra vizsgálják a ’99-es mintáit

A Francia Nemzeti Antidopping Ügynökség (AFLD) felajánlotta Lance Armstrongnak, hogy megvizsgálja az 1999-es vizeletmintáit. A vizsgálat tisztázhatná, hogy az amerikai kerekes doppingolt-e a 99-es Tour de France-on. Armstrong szerint a minták nem bizonyítanának semmit, és nem is engedi, hogy megvizsgálják azokat.

A hétszeres Tour győztes múlt hónapban jelentette be visszatérését a profik közé, három év kihagyás után. Aromstrongot pályafutása alatt többször vádolták doppinghasználattal, a legélesebb kritikát a L’Equipe című francia sportnapilap fogalmazta meg vele szemben 2005-ben. Az újság azt állította, hogy az 1999-es Tour de France alatt vett vizeletmintákból hatban kimutatható volt az EPO nevű tiltott teljesítménynövelő szer. Armstrong természetesen tagadta a feltételezést, de megdönthetetlen bizonyítékkal sosem állt elő.

“Az AFLD felajánlja Lance Armstrongnak, hogy újra megvizsgálja az 1999-es vizeletmintáit, hogy végérvényesen tisztázhassa a nevét” – áll a szervezet által kiadott közleményben. Az amerikai klasszis azonban visszautasította az ajánlatot, mondván már beszennyeződtek a minták a francia labor hanyagsága miatt. Armstrong szerint ugyanez a labor az egy évvel korábbi mintáit is beszennyezte.

“A vizsgálatok nem bizonyítanának semmit a ’99-es versenyről” – vélekedett a 37 éves kiválóság. “A mintákat nem tárolták megfelelően, beszennyeződtek, ezért már három éve sem lehetett volna őket megvizsgálni” – jelentette ki Armstrong.

Amennyiben mégis megvizsgálnák a mintákat és azok pozitív eredményt hoznának, Armstrongot akkor sem lehetne már megbüntetni az érvényben lévő szabályok miatt, erre csak a doppingolás után nyolc évig van lehetőség.Sporthírek