KERÉKPÁR – Újabb sztár bukott meg a doppingon

Ideiglenesen felfüggesztette az olasz Danilo Di Luca versenyzői engedélyét szerdán a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), miután a 33 éves klasszisról kiderült, hogy doppingolt az idei olasz körversenyen. Di Luca közölte, ha a B-próba is pozitív, visszavonul.

Di Luca 2007-ben megnyerte az olasz körversenyt, idén pedig második lett az orosz Gyenisz Mencsov mögött. Az UCI közlése szerint a május 20-án és 28-án vett vérmintájában is kimutatták a CERA-t, az oxigénfelvevő képességet növelő szert. Az UCI közölte, akkor fogtak gyanút, amikor az egyik szakaszon a sportoló szinte rajt-cél győzelmet aratott, alaposan lehagyva a többieket.

Di Luca a jelenleg zajló Tour de France-on nem indult, de benevezett egy csütörtöki olaszországi versenyre, és részt vett volna a szeptemberi svájci világbajnokságon is.

Di Luca 2007-ben éppen pályafutása legnagyobb sikere után három hónapos eltiltást kapott, miután kiderült, kapcsolatban állt egy olyan orvossal, aki doppinggal látta el a sportolókat. Di Luca akkor még nem bukott le, noha a körversenyen az átlagosnál magasabb tesztoszteronszintet mutattak ki nála.