KERÉKPÁR – Újabb sztár bukott meg a doppinggal

Újabb neves kerékpárosról derült ki, hogy doppingolt. Ezúttal a holland Thomas Dekker bukott meg. A Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) egy decemberben levett mintát vizsgált meg egy újabb módszerrel és mutatta ki a nagyobb oxigénfelvételt biztosító EPO-t.

A hírt a 24 éves kerekes jelenlegi csapata, a belga Silence-Lotto jelentette be szerdán. Dekkert azonnal törölték a szombaton induló Tour de France mezőnyéből.

Dekker 2007-ben győzött a Lombard-körversenyen, és szakaszt nyert a svájci körversenyen is. Tavaly nem indult a Tour-on, állítólag nem volt rendben a vérképe – akkor nem sikerült bizonyítani ellene semmit.

Hétfőn a világbajnoki nyolcadik osztrák Christian Pfannberger B-próbája lett pozitív lett, előtte néhány héttel csapattársa, a Katyusában tekerő spanyol Antonio Colom versenyzési jogát függesztette fel a nemzetközi szövetség. Májusban jelentette be visszavonulását a legjobbnak tartott osztrák versenyző, Bernhard Kohl, miután lebukott a tavalyi Tour-on az összetett harmadik hely és a hegyi verseny megnyerését követően.