KERÉKPÁR – A WADA kevesli Hamilton nyolc éves eltiltását

Kevésnek találja a Nemzetközi Dopping-ellenes Ügynökség (WADA) az Amerikai Antidopping Ügynökség júniusi ítéletét Tyler Hamilton olimpiai bajnok amerikai kerékpáros ügyében. Mint ismeretes, a 38 éves Hamiltont nyolc évre tiltották el a sportolástól, mivel idén februárban lebukott antidepresszánssal, ráadásul nem is ez volt az első doppingbotránya.

A WADA csütörtökön fellebbezett a Nemzetközi Sportbíróságnál (CAS) és kérte, hogy ne nyolc évre tiltsák el Hamiltont, hanem élete végéig. A nyolc évvel már egyébként is véget ért Hamilton pályafutása, a WADA azonban nem enged és példát akar statuálni.

Hamilton februárban szteroid tartalmú antidepresszánssal bukott le, viszont nem ez volt az első doppingbotránya. 2004-ben, az athéni olimpián is lebukott egy ellenőrzésen, aranyérmét azonban megtarthatta, mivel a levett mintáját rosszul tárolták és így nem tudtak leellenőrizni a B-próbán. Néhány hónappal azonban kiderült, hogy vérdoppingot használt a spanyol körversenyen. Akkor két évre tiltották el, 2007-ben tért vissza a versenyzéshez. Hamilton pályafutása során olimpiai aranyérme mellett nyert szakaszt a Tour de France-on és az olasz kerékpáros körversenyen is.