Keretmegállapodást kötne a hallgatókkal Tarlós István

Megválasztása esetén keretmegállapodást kötne a felsőoktatási hallgatók képviseletével Tarlós István. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje hétfőn egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a nagy vidéki egyetemek képviselőivel. A beszélgetés után Tarlós István azt mondta: tarthatatlan állapotnak tartja, hogy a városvezetés és a felsőoktatási ágazat között nincs közvetlen kommunikáció. Körösparti Péter, a HÖOK elnöke szerint a keretmegállapodásban a hallgatói igényeket közvetítik majd a főváros felé.

A főpolgármester-jelölt szerint elsősorban a közbiztonság, a tájékoztatás és az ingyenes internet hálózat kiépítése terén van teendő. A diákok a megbeszélésen felvetették ugyanis, hogy a külföldről érkező hallgatóknak bizony meg kell mondani, hogy melyik szórakozóhelyet, illetve tömegközlekedési csomópontot lehet használni, és melyiket tanácsos elkerülni.

A hallgató érdekképviselet szerint jelenleg a campusok túlságosan is széttagoltak a fővárosban. Tarlós István közölte, megválasztása esetén első dolga lesz járatsűrítést kezdeményezni az egyetemi épületek között, illetve a járműpark fejlesztését is tervbe kell venni. A főpolgármester-jelölt emlékeztetett arra, hogy az általa korábban kezdeményezett városbiztosi rendszer elejét venné más problémáknak is. Az új típusú gondnoki rendszerben azonnal bejelentenék például a graffitiket, a tűzfalakkal kapcsolatos problémákat, és az újonnan átadott épületeket megrongálását is jelentenék.

Szó esett az ingyenes internet pontok kiépítéséről is, amit a diákok már régóta várnak. Tarlós István szerint ezt fokozatosan lehet bevezetni, de a kerületek kiválasztása hamarosan megkezdődhet. Ennek kapcsán a hallgatókkal is egyeztetni fog a főváros – tette hozzá.

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke a megbeszélés után elmondta: a keretmegállapodás részleteit várhatóan tavasszal dolgozhatják ki. Ennek tulajdonképpen a hallgatói igények közvetítése lesz a főváros felé – fogalmazott. Hozzátette, örömmel fogadták a főpolgármester-jelölt megkeresését az ügyben, hisz a többi parlamenti párt nem lépett ebbe az irányba.