Keresztéte nagy napja

Keresztéte nagy napja
Keresztéte – Május elején a falunapot tartanak, júniusban gombafesztivált, októberben templombúcsút.

Az abaúji Keresztéte megyénk legkisebb faluja. Mindössze hat család él itt a hétköznapokon, de a település vezetésének és az aktív civileknek köszönhetően a haldokló kis falucskából mára élettel teli közösség lett.

Falunapot szerveztek április utolsó vasárnapján Keresztétén. Nevelős Barna, a község 2010-ben megválasztott polgármestere arról beszélt, hogy egy évben három nagy ünnepet tartanak: május elején a falunapot, júniusban a gombafesztivált, októberben pedig a templombúcsút. Ezek azok az alkalmak, amikor a parányi településen élők elszármazottai is biztosan hazalátogatnak, hiszen a keresztéteiek nagyon büszkék a gyökereikre. De nemcsak ünnepelni járnak ám, hanem a mindennapokon együtt dolgozni, tenni is Keresztétéért. Az idei falunap előtt közösen takarították a felújított faluházat, ültették a virágórához a virágokat. A civilek között is a legaktívabb volt dr. Molnár Lajos tüdőgyógyász főorvos és felesége Szanyi Márta, Nevelős Árpád és felesége, valamint Tasi László.

Óra az iskolakápolnában

Az idei falunapon osztályfőnöki órára várta Balogh Lászlóné tanító néni az iskolakápolnában a valamikor osztatlan osztályokba járt diákokat. Az iskolakápolna érdekessége-, amelyet az 1900 évek elején a keresztéteiek két kezükkel építettek – hogy két ilyen épület található csak az országban, Sóstón és Keresztétén. Funkciójában iskola és templom is volt, hiszen ez adott helyet a katolikus egyházközösség szentmiséinek is. Manapság ünnepnapokon miséznek itt.

A részvevők birtokba vették a felújított faluházat, az új gyerekjátszóhelyet, megcsodálhatták Mazúr József szikszói fafaragó napóra szobrát. Lehetőség nyílt a közmeghallgatáson kérdéseket és észrevételeket megfogalmazni az önkormányzat vezetésének. Versekkel, dalokkal köszöntötték az édesanyákat. Tapsolhattak a szikszói Vadméz Római Katolikus Ifjúsági Kórusnak, és a terített asztal mellett jókat beszélgethettek. Az üstökben főtt vad- és birkapörkölt, és a helyi specialitás: a túrós sztrapacska csak tovább fokozta a vendégek jókedvét.

És hogy milyen álmai vannak Keresztétének? Nevelős Barnától megtudtuk: az idén 16 millió forintból gazdálkodnak. Büszkék arra, hogy jutott ebből az épületek komfortosításra, a Start munkaprogramnak köszönhetően pedig a csatornaépítésre. Tavaly például teljesült az itt élők kívánsága: a harang automatizálása, ennek köszönhetően reggel, délben, este jelezve azt, hogy Keresztéte újra él. A jövőben pályázatok segítségével utakat, járdát szeretnének építeni, és felújítani az iskolakápolnát.

BGy