Keresztes Ákos nyerte az idei Pannónia Aranygyűrű Pályázatot

Budapest, 2015. március 2., hétfő (MTI) – Keresztes Ákos, tokaj-hegyaljai borász 2012 Tokaji Cuvée borával megnyerte a fiatal borászok számára idén harmadik alkalommal meghirdetett Pannónia Aranygyűrű pályázatot – közölte a kiíró az MTI-vel.

A Pannónia Női Borrend által létrehozott Pannónia Aranygyűrű Alapítvány pályázatán olyan fiatal, hazai borászok indulhattak, akik a pályázat benyújtásáig nem töltötték be 35. életévüket, minimum borász technikusi végzettséggel és legalább 2 éves, borászatban eltöltött szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

Pályázni olyan borral lehetett, amely palackozott, a Nébih által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik és minimum 300 palack készül belőle. A pályaműnek egyebek mellett tartalmaznia kellett a pályázó gondolatait a magyar borászat helyzetéről, be kellett mutatnia elképzeléseit a hazai borászat színvonalának emelése érdekében, ismertetnie borkészítési koncepcióját.

Az idei győztes, Keresztes Ákos 1981-ben született Kecskeméten, családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. A diploma megszerzése után borászként helyezkedett el a Dél-Balatoni Szőlőskert Kft.-nél, majd 2005-ben Tokaj-Hegyaljára, Bodrogkisfaludra került a Patricius Borházhoz. Feleségével 2008-ban alapította meg Tarcalon a Myrtus Pincét és 2014 óta kizárólag a saját borászatával foglalkozik. A pályázatra benyújtott bora 2012. évi késői szüretelésű Cuvée a tarcali Vigyorgó-dűlőből származik. Furmint és kövérszőlő fajtákból készült és fele-fele arányban hordó valamint tartályos érlelést kapott.

A pályázaton az előző két évben Sebestyén Csabát, illetve ifj. Figula Mihályt hirdették ki nyerteseként.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s