BOON lakóhelyem

2012.05.23. 13:45

A TÁVKÖZLÉS VILÁGNAPJÁN

Hogyan kommunikáltak szüleink, nagyszüleink? A kérdésre a Szengyörgy úti Posta épületében lévő TELETÁR kiállítás adott választ az érdeklődő selyemrétis diákoknak.

Hogyan kommunikáltak szüleink, nagyszüleink? A kérdésre a Szengyörgy úti Posta épületében lévő TELETÁR kiállítás adott választ az érdeklődő selyemrétis diákoknak.

A távközlés-történeti bemutató raktár 2007-ben nyílt meg az egykori avasi telefonközpont épületében. A TELETÁR a telefónia történetébe vezeti be a látogatókat, sok-sok távközléssel kapcsolatos, -korábban raktárakban tárolt- távközlés-történeti műtárgy és berendezés bemutatásával. A régi morze távírók, fadobozos fali és asztali telefonkészülékek, kézi kapcsolású, valamint automata telefonközpontok közül több ma is működőképes állapotú. A közel 600m2-es raktárteremben mintegy másfél ezer kiállított tárgy kapott helyet. A kisebbek (távíró és telefonkészülékek, valamint alkatrészek és műszerek) polcokon láthatók. A nagyobb berendezések, pl. a manuális és automata telefonközpontok, távíró-, illetve átviteltechnikai és áramellátó berendezések keretsorokba rendezve idézik fel az egykori központok hangulatát, egészen 1881-től napjainkig. Az előadóteremben, amely max. 30 fős csoportos foglalkozások megtartására is lehetőséget nyújt, a távközlés történetével kapcsolatos DVD- és VHS filmeket tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítás tárgyairól részletes információk találhatók az érintőképernyős információs pulton, amely kvíz kérdések segítségével játékos formában is lehetőséget ad az ismeretek bővítésére.

A bemutatott távközlés-technikai tárgycsoportok az alábbiak:

- Távírótechnika: a morse távírótól a telefaxig, illetve képtávíróig

- Távbeszélő-technika: a Bell hallgatótól az elektronikus központokig

- Átviteltechnika: az elektroncsövektől a modern technológiáig

- Hálózattechnika: a légvezetéktől a fényvezetőig

Postacím:

3529 Miskolc Avas, Szentgyörgy u. 23.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!