Kereskedőkkel tárgyalt Karsai József

Karsai József szerint azonnali törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy ne az ügyeskedő nepperek vegyék le a hasznot abból a munkából, amit a zöldség- és gyümölcstermesztők egész évben végeztek. A kereskedők telephelyeinek működtetését is szigorúbb szabályokhoz kötné a szocialista politikus. Karsai József vasárnap zöldség- és gyümölcskereskedőkkel tárgyalt a Békés megyei Medgyesbodzáson.

Az MSZP-s politikus példaként említette, hogy egy kilogramm meggyet 60 forintért vásárolnak fel a termelőktől, míg a boltokban már 500 forintot kell fizetni a gyümölcs kilójáért. Karsai József elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a Macedóniából származó görögdinnyét Románián keresztül, mint uniós származó árut, vámmentesen hozzák be Magyarországra, amelyet a kereskedők kilónként 23 forintért vásárolnak fel, és a fogyasztóknak 69 forintért adnak el.

Ebben az ügyben hétfő délelőtt egyeztet a képviselő Nagy János országos vámparancsnokkal, akinek javasolja majd az EU-n kívülről származó gyümölcs- és zöldségfélék szigorúbb ellenőrzését, emellett fel akarja hívni a figyelmet az ügyeskedő importőrök trükkjeire is.

A kormány jövő héten tárgyalja a feketegazdaság visszaszorítását célzó törvénytervezetet, ami egyebek mellett megoldaná az élelmiszerek nyomon követhetőségét és a minőségbiztosítási rendszer szigorítását. Ez utóbbival lehetővé tennék, hogy a magyar határokon belépő zöldség-gyümölcsből, szúrópróbaszerű mintavétellel kimutassák az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szereket. Így egyértelművé válna, hogy mely gyümölcs származik az Unión kívülről – tette hozzá Karsai József.

Karsai József a kereskedők telephelyeinek működését szigorúbb engedélyhez kötné. A kormány elé kerülő jogszabály-tervezetet kiegészítené egy olyan résszel, amelynek lényege, hogy vissza lehetne vonni az engedélyét azon telepeknek, amelyek megszegnék a szállítmányok származásával vagy minőségével kapcsolatos szabályokat. Szerinte ezzel ki lehetne szűrni az ügyeskedő beszállítókat – tette hozzá.

A vasárnapi egyeztetésen közös nyilatkozatot írtak alá arról, hogy dél-békési zöldség-gyümölcskereskedők és Karsai József közösen lépnek fel a legálisan dolgozó kereskedők és termelők érdekében. A felvásárlók nevében Simonka György, az egyik medgyesbodzási kft. ügyvezetője írta alá a megállapodást.