Keresik a legszebb magyar szót

“Hagyj egy szót magad után!” elnevezéssel országos szavazás indult szerdán a Magyar Nyelv Éve alkalmából. Balázs Géza nyelvész a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy azzal a céllal szervezik az internetes voksolást, hogy kiderüljön, a 21. század embere melyik magyar szót szeretné megőrizni az utókornak. A www.szoszavazo.hu és a www.magyarnyelveve.hu internetes oldalon november végéig lehet véleményt nyilvánítani.

Balázs Géza elmondta, hogy Kosztolányi Dezső indította az első hasonló szavazást francia mintára, 1933-ban a Pesti Hírlapban. Akkor a következő szavakat találták a legszebbnek az emberek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír. Azóta szinte minden évtizedben volt olyan kezdeményezés, hogy összegyűjtsék a legjellemzőbb, legérdekesebb vagy legszebb szavakat. Legutóbb 1991-ben indított az egyik újság egy ilyen akciót. Az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel akkor a listára- közölte Balázs Géza nyelvész.

Megfigyelhető, hogy korábban elsősorban egy szótagú szavak és főként főnevek kerültek be a legszebb szavak közé, míg az utóbbi évtizedekben már hosszabb szavakra is voksoltak az emberek- mondta Balázs Géza.

Az országos szavazás része a Balassi Intézet által szervezett Magyar Nyelv Éve programsorozatnak. A www.szoszavazo.hu és a www.magyarnyelveve.hu internetes oldalakon lehet voksolni egészen november végéig.