Keresik a biztos megoldást a lelet megmentésére

Keresik a biztos megoldást a lelet megmentésére
A Mátra Erőmű bükkábrányi bányájában megtalált mocsárciprus erdőmaradvány 16 előkerült fájából 4 jó állapotban lévő fát a miskolci Herman Ottó Múzeum és a bánya szakemberei a múzeum központi épületéhez szállítottak.

Egy teljes őserdő lapulhat a bükkábrányi lignit védelme alatt

A fák kezelésére, tartósítására és vizsgálatára a továbbiakban itt kerül sor. Tegnap – a szeptember 10-ére összehívott nemzetközi tanácskozás előtt – a magyarországi szakértőket kérték fel egy eszmecsere keretében segítsék javaslataikkal a lelet feldolgozását. A feltárás körülményeinek ismertetése után Bánfalvy Ferenc, a múzeum restaurátori osztályának vezetője vázolta fel elképzeléseiket az őserdő maradvány konzerválását illetően.

PEG vagy cukoroldat

Az őslelet több szakértő véleménye szerint is a világon egyedülálló, rendkívül jó állapotban maradt fenn. Egyetlen “gyengéje”, hogy a rostok szilárdságát biztosító cellulóz eltávozott belőle az idők során. Miután a megbeszélésen túljutottak az el kellett szállítani vagy sem kérdésén – Pusztai Tamás, a múzeum régészeti oszályának vezetője jegyezte meg: a helyszínen valószínűleg egy teljes erdőnyi fa van még a föld alatt – megvitatták a javaslatban szereplő polietilén-glikolos és cukoroldatos eljárás előnyeit, buktatóit. Felmerült még egy az építőiparban használt diszperziós mélyalapozó alkalmazása, mely azonban újabb problémákat vethet fel. A megbeszélésen a leginkább elfogadottá az a nézet vált, hogy a jelenlegi megfelelő állagmegőrzés mellett – a külföldi tapasztalatokat felhasználva – ki kell kísérletezni egy ehhez a speciális lelethez megfelelő módszert. A módszer keresése tovább folytatódik szeptember 10-én.

Kapcsolódó cikkek: