„Kérem, adjanak még egy esélyt!”

Miskolc – Ülésezett az önkormányzat oktatási és kulturális bizottsága a Miskolci Galériában. A tagok hosszasan tárgyalták Miskolc közoktatási intézményhálózatának átszervezését. Az előterjesztés [.pdf – 350KB]

Az ülésen megjelentek a Gárdonyi Géza Általános Iskola és az Éltes Mátyás Autista Tagiskola képviselői is, akik öt-öt percet kaptak arra, hogy az előterjesztéssel kapcsolatos meglátásukat kifejtsék.

Hová költöznek?

Az autista tagiskola pedagógusai és szülői közössége amellett érvelt, hogy az intézménynek a bezárásra ítélt Sas Utcai Általános Iskola épületében volna a legjobb helye. Felmérést végeztek, és a tagiskolában szinte minden szülő ezt az elképzelést támogatja (egyébként ez szerepel az előterjesztésben is).
Dr. Kormos Vilmos, a közoktatási osztály vezetője azonban egy 16 aláírással ellátott kérvényt mutatott, amelyet szintén az autista tagiskola szülői közössége fogalmazott. Ez a levél épp arról szól, hogy a vidékről bejáró autista gyerekek nem fogják tudni megközelíteni a Diósgyőrben található épületet.
Két szakértői véleményre is hivatkozott a főosztályvezető, melyek szintén azt tartalmazzák, hogy aránytalanul nagy terhet jelentene a szülők számára az áthelyezés.
Az oktatási bizottság úgy döntött, módosító indítvány születik, mely szerint a tagiskola elhelyezéséről a anyaiskola gondoskodik. (A tagiskola szülői közössége tegnap nyílt levelet fogalmazott Káli Sándor polgármesterhez, a Sas utcára történő költözés érdekében.)

Elviszik a gyerekeket

A gárdonyis szülők két javaslattal érkeztek iskolájuk megmentése érdekében. Az előterjesztésben megfogalmazottakkal szemben (miszerint a Martin János Szakképző 4 csoportja kerülne az üres osztálytermekbe) jobban szeretnék, ha a református egyház venné át az iskolát (ehhez megvan a szükséges szándéknyilatkozat) vagy a bezárásra ítélt Sütő János Utcai Óvoda kerülne hozzájuk.
Horváth Ottóné, a bizottság elnöke azonban leszögezte: nincs szándékukban több oktatási intézményt átadni az egyháznak, az óvoda-iskola integrálás pedig szakmailag nem indokolt. Dr. Kormos Vilmos főosztályvezető hozzátette: a Martinból olyan gyerekek kerülnek majd a Gárdonyiba, akik enyhe fokban sérültek és integrálhatók.
A gárdonyis szülők képviselője sírva fejezte be felszólalását:
– Kérem, adjanak ennek az iskolának még egy esélyt! Hejőcsabának ez az egyetlen iskolája! (Szavaival arra utalt, hogy felmérésük szerint a szülők 90 százaléka elviszi az iskolából gyermekét, ha a Martin költözik oda.)

Két változat
A zeneiskolák integrálásával kapcsolatban az előterjesztésbe két variáció került be. Horváth Ottóné a második változatot azzal magyarázta: ha a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola önálló intézmény marad, az állam vállalja a teljes finanszírozását. A szakközépiskola költözését azzal indokolta, hogy a Miskolci Egyetemnek, melynek kezelésében van a Zenepalota, most van forrása arra, hogy a belső felújításokat elvégezze. (A zeneiskolák ügyére visszatérünk.)
KHE