Kerékpárút és közösségi közlekedés Mezőkövesden

Kerékpárút és közösségi közlekedés Mezőkövesden
© Illusztráció - delzalapress.hu
Mezőkövesd – A megnyert projekt több fejlesztési elemből áll.

Több mint 1,7 milliárd forintot nyert Mezőkövesd önkormányzata, mint konzorciumvezető a Mezőkövesd – Bogács – Cserépfalu – Bükkzsérc településeket összekötő kerékpárút, valamint Mezőkövesd új buszpályaudvarának megépítéséhez.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert összegből összesen 20.627 méter biciklis út épül, a járási székhely helyi buszközlekedési csomópontja pedig a vasútállomáshoz kerül.

A projekt több elemből áll: egyrészt a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése a településeket összekötő térségi jelentőségű kerékpáros útvonal megépítésével, másrészt Mezőkövesd közösségi közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, új pályaudvar megépítése, valamint a mezőkövesdi rendelőintézet előtti körforgalom kialakítása. A teljes pályázat befejezése 2020-ra várható.

A kerékpárút kialakítását 2018-ban kezdik, két ütemben: elsőként a Bogácsig, majd a Bükkzsércig tartó szakaszon.

Buszállomás

A négy érintett önkormányzat, valamint az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és a Magyar Közút Zrt. konzorciumban nyertes pályázatának teljes költsége 1,7 milliárd forint, melynek keretében változik a buszközlekedés is Mezőkövesden: a pályaudvar a vasútállomás mellé kerül, ahol egy modern, fedett forgalmi központot alakítanak ki. A tervek szerint a tömegközlekedés további ésszerűsítéseként – minta jellegűen – a MÁV-val közös információs rendszer kialakítását tervezik.

A Mátyás király úton továbbra is megállnak majd a járművek, több helyen pedig nagyobb kapacitású buszöblöket alakítanak ki. A buszállomáshoz vezető, önkormányzati tulajdonú Dohány utcát kiszélesítik majd a növekvő forgalom miatt. A központ áthelyezésével jelentősen csökken a belváros zaj- és levegőszennyezettsége is.

– ÉM –