Kerékpártúra a pálinka népszerűsítésére

Két hét alatt, kerékpáron látogtaja végig az ország 37 pálinkafőzdéjét egy oroszlányi férfi. A Pannonhalmáról vasárnap induló 14 napos út célja, hogy a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és egyediségére, valamint a kulturált pálinkafogyasztásra irányítsa a figyelmet -tájékoztatták a Független HÍrügynökséget a szervezők.

Vasi Csaba majdnem 2300 kilométert tesz meg, útján egy operatőr is elkíséri és minden meglátogatott főzdéről kisfilm készül, melyekből év végére összeáll az ország legátfogóbb pálinka- és főzdegyűjteménye. A filmben kiemelt helyet kap majd Magyarország hét eredetvédett pálinkakülönlegessége: a Szatmári Szilvapálinka, a Szabolcsi Almapálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Békési Szilvapálinka, a Gönci Barackpálinka, az Újfehértói Meggypálinka és a Göcseji Körtepálinka, valamint számos más pálinkaspecialitás, mint például a Bolyhos Ágyas Pálinkák.

A kéthetes kerékpárút 2008. augusztus 9-én Ozorán ér véget, ahol a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szervezésében egész nyáron át zajló reneszánsz ünnepségsorozat részeként ezt a napot a pálinka napjává nyilvánítják. A rendezvényen a pálinkáról szóló előadások, valamint 22 pálinkafőzde várja majd a pálinkabarátokat. A részletes útvonaltervet, www.palinkaoldal.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők, illetve azok, akik hosszabb-rövidebb szakaszokra szeretnének csatlakozni az akcióhoz.

A szakemberek szerint 2008 a pálinka éve, hiszen 2008. május 20-tól a magyar gyümölcs- és törkölypálinka az Európai Unió teljes területén földrajzi árujelző oltalom alá került, a közelmúltban pedig az Országgyűlés elfogadta a pálinkatörvény tervezetét, mely szabályozni fogja a pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és megnevezés-használatát, továbbá a pálinka előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos szakigazgatási feladatokat és hatásköröket. Az EU jóváhagyása, valamint a magyar parlament zárószavazása után a törvény értelmében megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, a Pénzügyminisztérium pedig bevezeti az eltérő színű pálinkazárjegyet, melynek célja az lesz, hogy megkülönböztesse a pálinkát a szeszes italoktól és az egyéb párlatoktól.