Kerékpárra kecskemétiek – rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás a városi egészségnapon

Az országos átlaghoz képest nincs jelentős eltérés a kecskemétiek egészségügyi állapotában, az egészségtelen táplálkozásból adódó elhízás és a mozgásszegény életmód a leggyakoribb problémák, amivel a helyiek is küzdenek. Néhány éve Kecskeméten és a régióban is készült reprezentatív felmérés a lakosság egészségügyi állapotáról, ez alapján az egész régióra kiterjedő egészség-térképet sikerült készíteni. Ez azt mutatja, hogy – főleg a kecskemétieknek – a mozgásszegény életmód ellen kell tenniük – mondta a Független Hírügynökségnek Zombor Gábor polgármester.

A civilben orvos polgármester szerint az egészségügyben általánosan elmondható, hogy a megelőzés hosszú távon még akkor is sokkal olcsóbb, ha a prevencióra szánt kiadások felhasználásukkor komoly összeget jelentenek.

Kecskeméten a közeljövőben indul egy 60 milliárd forintos közlekedésfejlesztési program, amelynek részeként nemcsak a város tömegközlekedése alakul át teljesen, de megújulnak a jelenlegi kerékpárutak is, illetve olyan helyekre is el lehet majd jutni kerékpárral, ahová eddig csak nagy nehézségek árán lehetett eltekerni – mondta Zombor Gábor.

Kecskeméten jelenleg csaknem 6-700 kerékpár tűnik el évente. Ez hatalmas szám, amelyet egyrészt rendőrségi, másrészt önkormányzati segítséggel mindenképpen csökkenteni kell, mert ez a városban nagyon visszaveti a kerékpáros közlekedést. Ezért a kerékpárutak hálózatának kiépítése mellett olyan kerékpártárolók kialakítását is tervezi az önkormányzat, ahol biztonságosan lehet tárolni a kétkerekűeket.

Az önkormányzat a tervek szerint a közeljövőben is megpróbálja megoldani – közhasznú munkások igénybevételével – a közterületi kerékpártárolók őrzését, illetve a városban már most is lehetőség van a kerékpárok rendőrségi regisztrációjára, amely az eddigi tapasztalatok szerint jelentősen visszaveti a kerékpárlopások számát.