Kerékpáros fejlesztés Putnokon

A kerékpárút Putnok belvárosán is áthalad majd
A kerékpárút Putnok belvárosán is áthalad majd - © Fotó: Marosréti Ervin
Putnok – Pályázati forrásból több mint 11 kilométer hosszúságú bringaút épülhet, de a projektet számos fejlesztés teszi teljessé.

A környezetbarát és az egészségesebb közlekedési forma népszerűsítését szolgálja az a beruházás, amely a közeljövőben a gömöri térséget érinti. Nagyságrendileg 660 millió forintot fordíthatnak kerékpárút létesítésére, amely Putnok belvárosából indulva – két irányban – Dubicsányt és Serényfalvát köti össze a várossal. A pályázat másik fontos céljaként a 26-os út mellé megépülhet a Gömör Kapuja, méghozzá egy pihenővel és egy parkolóval együtt. A tervezett építkezés és nagyívű fejlesztés nem csupán a kerékpáros közlekedést népszerűsíti, hanem a régióban kiemelt prioritásnak számító turizmusra is jó hatást gyakorol.

Felhívjuk a figyelmet erre az egészséges közlekedési­­­ formára.” Riz Gábor

– Putnokot Gömör déli főkapujaként emlegetik, sőt többször Gömör fővárosának titulusával illetik. Ezért érzik úgy a helyiek, hogy a város igazi déli kapuként jelenjen meg az áthaladók, illetve az érkezők előtt – fogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban Riz Gábor országgyűlési képviselő. – A projekthez kapcsolódó tevékenységként szeretnénk a városban található buszöblöt és buszmegállót felújítani, valamint kerékpártárolókat elhelyezni Putnokon, Dubicsányban és Serényfalván is. Részben belterületi lakórészek és külső gazdasági területek között jöhet létre a kerékpáros összeköttetés. Ehhez kapcsolódva szemléletformáló kampányt kívánunk megvalósítani, hogy azok figyelmét is felhívjuk erre az egészségesebb közlekedési formára, akik eddig mellőzték a bringázást.

Hivatalok, intézmények

Riz Gábor hozzátette: a tervezett nyomvonal a lakosság számára lehetővé teszi, hogy napi ügyes-bajos dolgok intézését két keréken tudják elvégezni. A kerékpárút ugyanis érinteni fogja a Putnoki Okmány­irodát, a járási hivatalt, a települési önkormányzatokat, három iskolát, a Rehabilitációs és Foglalkoztató Központot, a Gömöri Múzeumot, a Belvárosi Művelődési Központot és a Városi Köztemetőt is. A nyomvonal mentén a részekre kerékpártámaszokat is terveznek. A kiinduló területen lévő parkolóba, a Péczeli József Általános és Művészeti Iskolához, a Városi Tanuszodához, a Soldos Emília Óvoda Móricz Zsigmond úti telephelyéhez, a Sajó-híd melletti parkoló területre, a Várady Béla sportközponthoz, a Városi Piachoz, a kormányablak mellé, a Serényi László Általános Iskolához, a mezőgazdaságitermék-feldolgozó üzemhez, a Sajóvölgye Focisulihoz és a serényfalvi téglagyárhoz is.

Munkahelyeket érint

– A fejlesztés legnagyobb csomópontja a Kossuth út és a 26-os főút találkozásánál lesz, itt alakítja ki a kivitelező a Gömöri városkaput, valamint a parkolót és a biciklitárolót – folytatta Riz Gábor. – Egyik irányban Dubicsány központjáig halad majd az aszfaltcsík, a másik pedig Serényfalvát célozza meg. A Péceli út sarkáig két buszmegálló teljes rekonstrukciója valósul meg, az Állomás út kereszteződésénél pedig kettéágazik az út. Az egyik a Sajó híd irányába, ahol munkahelyeket, faipari cégeket köt össze. A másik pedig Putnok fontos intézményeihez juttatja majd el a lakosságot. Így például a Várady Béla Sportközponthoz, a Városi Piac­csarnokhoz, egészen a város Ózd felé eső határáig.

– ÉM-ME –