Kerékpár: újra triál magyar bajnokság lesz Miskolcon

A tavalyi verseny egyik pillanata
A tavalyi verseny egyik pillanata - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Öt szekciót, pályát teljesítenek a nemzetközi mezőny indulói az ügyességi versenyen.

A miskolci Pro Trial Sportegyesület – a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával – ebben az évben ismételten megrendezi a Pro Trial Magyar Bajnokságot, melyet a miskolci városi sportcsarnok mellett a Tudomány és Technika háza előtti területen bonyolítanak le a szombati napon.

Látványos

– Ez a nyolcadik versenyünk, és ötödször vagyunk a mostani helyszínen – tudtuk meg Szabó Sándortól, a verseny egyik főszervezetőjétől, aki a sportággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat így foglalta össze:

– A triál a kerékpározás egyik leglátványosabb válfaja, egy olyan extrém sport, amelyet speciális kétkerekűvel lehet űzni. A versenyzők a saját tudásukhoz mérten választhatják ki, hogy melyik számban állnak rajthoz ezeken az ügyességi versenyeken. Mindenütt vannak kezdő szintű elemek, amelyek a raklapokat tekintve 2-3-4 raklapmagasságúak, ide kell felküzdeniük magukat az indulóknak, és ezen teljesíteni a rendezők által kijelölt pályát, próbára téve ügyességüket. A Tudomány és Technika Háza előtt a mostani megméretésre hatodmagammal építettük meg a pályát, 5 nap alatt, ami az elsődleges vélemények szerint látványosra sikerült.

A versenyszervező elmondása szerint a raklapokon kívül betonelemekből, kútgyűrűkből, oszlopokból álló szekciók mellett kábeldobokból, konténerekből és óriási farönkökből is összeraktak egy „menetre valót”, és bár vannak olyan versenyek, amelyeken ezeket az elemeket keverik, a miskolci pálya építése során ezt kerülték.

– Ezen a versenyen az indulóknak 5 szekciót kell teljesíteniük, mindegyiket háromszor, vagyis a kábeldobos, a farönkös, a konténeres, a raklapos és a betonelemes pálya egyaránt kihívást jelent majd.

Hétesztendős

Nem feledkeztünk meg a gyerekekről sem, részünkre mini raklapos és kábeldobos pályát építettünk – mondta Szabó Sándor, majd így folytatta:

– Szükség is lesz rá, hiszen lesznek 18 év alatti indulók is, a legfiatalabb eddig nevezett versenyzőnk egy 7 esztendős lengyel kisfiú. A mezőny létszáma 50–60 fő körüli lehet majd, és a viadal nemzetközi jellegét a lengyeleken kívül cseh, osztrák, román és szlovák indulók adják.

Ingyenesen

A versenyt ingyenesen lehet megtekinteni, és még a mai napon, a helyszínen is lehet nevezni 4000 forintért, így a kezdő kategóriában bárki kipróbálhatja magát, de csak fejvédőben. A Pro Trial Magyar Bajnokságon minden kategóriában az első három helyezettet éremmel díjazzák, a legjobbak pedig serleget és tárgynyereményeket vehetnek át az eredményhirdetés során.

Berecz CsabaTovábbi hírek a Sport kategóriából