Kerekesszékes vívó-vb – Fókuszban a riói kvóták Egerben

Budapest, 2015. augusztus 25., kedd (MTI) – A minél több riói paralimpiai kvóta megszerzése a magyarok célja az egri kerekesszékes vívó-világbajnokságon – hangzott el a szeptember 18. és 23. között sorra kerülő esemény keddi sajtótájékoztatóján.

“Összesen kilenc éremesélyünk van, a mezőny nagyon erős és kiegyenlített, ezért három dobogós helyezést szeretnék megígérni – mondta Szekeres Pál, a magyar válogatott szakmai vezetője, a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS) alelnöke. – Tavaly szeptemberben kezdődött el a paralimpiai kvalifikációs sorozat, azóta minden világkupaversenyen jobb eredményeket értünk el a vártnál. Egerben Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Osváth Richárd számít egyéniben éremesélyesnek, csapatban női tőrben, párbajtőrben érhetünk oda a dobogóra. Azt megígérhetem, hogy nem leszünk epizódszereplők, mindenkinek megnehezítjük a dolgát.”

A riói paralimpiára az aranyérmesek szereznek közvetlen részvételi jogot, a többiek a világranglistán elfoglalt pozíciók alapján jutnak ki a nyári játékokra, az érmesek is nagyon közel kerülnek a paralimpiai szerepléshez.

“Az elmúlt hónapok eseményei megnehezítették a vb előkészítését, de mostanra rendeztük a sorokat és utolértük magunkat, minden a tervezett ütemben halad. – jelentette ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. – A vb költségvetése 150 millió forint, a rendezés során szolid nyereséggel számolunk. Bevételre teszünk szert a nevezési díjakból, a szponzoroktól érkező támogatásokból, 25 millió forinttal támogatja a rendezést az állam, és a hazai parasportversenyek történetében első alkalommal folytatunk merchandising tevékenységet is.”

A sportvezető hozzátette: szeptember 20-án az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) felkérésére és felügyelete mellett egyenjogúsági sportnapot rendeznek Egerben, ahol hat parasportággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A vb-re és a sportnapra a belépés díjtalan. A döntőket az M4 Sport élőben közvetíti majd.

A sajtótájékoztató végén Veres Amarilla bemutató asszót vívott Navarrete József, olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok kardozóval.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s