Kérdeznek és hallgatnak Nyírmihálydiban

Nyírmihálydi – Közmeghallgatást tartanak péntek délután Nyírmihálydiban. A falugyűlésnek a község iskolája ad otthont.

Kollégánk, Palicz István újságíró a helyszínről, élőben tájékoztatja a fejleményekről a portál látogatóit.

Nyisztor Ferenc, Nyírmihálydi polgármestere nyitotta meg a közmeghallgatást, melyre mintegy másfél-száz lakos volt kíváncsi. A jelent és a jövőt tekintve elhangzott:

- a családtámogatás ügyében fontos lenne, hogy a gyermekek után járó pénzösszeget a szülők valóban gyermekeikre költsék

- új idősek otthona építését tervezik a temetővel szemben

– minden településnek hozzá kell járulnia a központiorvosi ügyelet finanszírozásához, Nyírmihálydi esetében ez 1 millió forintot jelent

- az oktatás terén a gyermeklétszám elegendő, így nincs szükség oktatási társulásra, Nyírgersén ugyanakkor a kevés gyermeklétszám mikrotérségi társulás létrejöttét teszi indokolttá Nyírmihálydival.

17:39: 62 vállalkozás van a településen. Többnyire kisebb vállalkozásokról van szó, tavaly a konzervüzem sajnos bezárta kapuit. Hatalmas probléma, hogy a mintegy 4 millió forintra rúgó iparűzési adóját elmulasztotta befizetni az önkormányzatnak.

Az önkormányzat továbbra is az ésszerű takarékosság jegyében gazdálkodik, forrásokra pályázik, ám saját ereje véges.

A közelmúltban vízdíjemelésre volt szükség, egyes helyeken létszámcsökkentést hajtottak végre, s az eddig teljes mértékben ingyenes óvodai étkezés a jövőben részint önfinanszírozóssá válik.

A kulturális rendezvények száma eddig is minimális volt, így lesz ez a jövőben is, ugyanakkor a képviselő testület célul tűzte ki augusztus 20 méltómegünneplését.– – Palicz István –