Kérdéses, miből működtetik majd a Semmelweis Egyetem három új centrumát

Három új egészségügyi centrum kezdte meg működését a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikáján és a daganatos betegek ellátásával foglalkozó Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán. A korszerű centrumokat az Egészségügyi Minisztérium pályázatának köszönhetően alakíthatták ki, de a jelenlegi állami finanszírozás mellett nem lesz pénz a fenntartásukra – mondta el pénteken Tulassay Tivadar, az egyetem rektora, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán olyan centrum jött létre, ahol azokat az újszülött és koraszülött gyermekeket látják el, akik Budapesten és vonzáskörzetében intenzív vagy sebészeti ellátásra szorulnak. Az új centrumra azért is nagy feladat hárul, mivel a Söpf-Merei Kórházban és Országos Gyógyintézeti Központban megszűnik az erre szakosodott ellátás. A kiemelt feladat mellé azonban nem kapott az egyetem megfelelő finanszírozást, így komoly problémák várhatók – mondta a klinika igazgatója.

Az egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján alakították ki az ország jelenleg legjobban felszerelt centrumát, ahol a daganatos és leukémiás gyermekek világszínvonalú ellátást kaphatnak. Évente 250-300 új daganatos gyermeket regisztrálnak, ennek felét a Tűzoltó utcai klinikán kezelik. Fekete György, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika vezetője is azt hangsúlyozta: nem elég a világszínvonalú technika és körülmények, ha a működtetés finanszírozása nem megfelelő.

A harmadik új centrumot a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán alakították ki. Itt a legkorszerűbb célzott terápiának köszönhetően a rákos betegek 50 százalékánál meg tudják akadályozni az áttétek kialakulását, és 30-40 százaléknál növelni tudják a túlélés esélyét.

A három új osztályt három hónap alatt, összesen 145 millió forintból hozták létre, részben az Egészségügyi Minisztérium struktúraátalakításra tavaly kiírt pályázatán elnyert pénzből, részben egyetemi, illetve szponzori támogatásokból.