Kercsi incidens – Nikki Haley: Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét

Akt.:
Washington – Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét – hangoztatta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén. A BT elutasította azt az orosz állítást, hogy Kijev sértette volna meg Oroszország szuverenitását.

Az amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie ezt az orosz “arrogáns cselekedetet”.

Nikki Haley közölte: Washington fenntartja az Oroszország ellen a Krím-félsziget bekebelezése miatt meghozott büntető intézkedéseket. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy “az ilyen jellegű további orosz terjeszkedés csak ront a helyzeten”.

Haley hangsúlyozta: jóllehet, Donald Trump elnök többször is elmondta, hogy Washington kedvezően áll hozzá az Oroszországgal fenntartott normális viszonyhoz, de – mint az ENSZ-nagykövet fogalmazott – “az ilyen törvénytelen akciók ezt lehetetlenné teszik”.

Volodimir Jelcsenko, Ukrajna ENSZ-nagykövete az ülésszakon arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy foganatosítson újabb szankciókat Oroszországgal szemben, “beleértve Oroszország Azovi-tengeri kikötőit”. Az ukrán diplomata szerint a jelenlegi feszültségen enyhíthet az Oroszországra gyakorolt nyomás. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: Kijev “készen áll arra, hogy minden elérhető eszközt igénybe vegyen az önvédelemhez”.

Az ENSZ BT rendkívüli ülését orosz és ukrán kérésre hívták össze. Oroszország azzal a hivatkozással kérte az ülés összehívását, hogy Ukrajna szerepvállalását vitassák meg. Oroszország szerint ugyanis “Ukrajna sértette meg az Orosz Föderáció határait”. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország azonban – a BT-tagok többségével együtt – leszavazta az orosz javaslatot.

A Fehér Ház állásfoglalást ugyan nem adott ki, de Donald Trump amerikai elnök délután – egy mississippi kampánygyűlésre indulva – az elnöki rezidencia kertjében újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem tetszik neki, ami Oroszország és Ukrajna között történik. Hozzátette: az európai vezetőkkel közösen dolgozik a megoldáson, ám hogy ennek a megoldásnak mi lenne a lényege, arról nem szólt.

Röviden foglalkozott az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásának feltételeit rögzítő Brexit-megállapodással is, leszögezve: ez a szerződés várhatóan megnehezíti majd a Washington és London közötti kereskedelmet.

Az amerikai kormányzat Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, Kurt Volker Twitter-bejegyzésben kommentálta a kercsi incidenst. “Oroszország nekihajt egy ukrajnai hajónak, amely békésen halad egy ukrajnai kikötő felé. Oroszország foglyul ejti az ukrán hajókat és legénységüket, és aztán provokációval vádolja Ukrajnát” – jellemezte így az orosz magatartást Kurt Volker.

– MTI –