Képzettebbek, de rosszabbul keresnek

Képzettebbek, de rosszabbul keresnek
Az Európai Unióban az új munkahelyek 3/4-ét a nők kapják, de még ezzel együtt is le vannak maradva a férfiaktól, nem utolsó sorban a bérek terén, állapította meg az Európai Bizottság.

Az EU-ban 2000 óta 8 millió új munkahelyet teremtettek, ebből 6 milliót kaptak meg a nők – közölte a Bizottság esélyegyenlőségi biztosa, Vladimir Spidla.

A nők képzetebbek, mint a férfiak: az egyetemi diplomások 59 százaléka nő, de a fizetésük alacsonyabb, mint a férfiaké. A nők átlagban 15 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, azonos munkaidőben.

A nők elsősorban a rosszabbul fizetett, már amúgy is elnőiesedett szakmákban kapják meg az új munkahelyeket. A nők ugyancsak nehezebben juthatnak döntéshozói állásokhoz, mint a férfiak.

A nők aránytalanul gyakrabban kényszerülnek részmunkaidős állásra, mint a férfiak. A nők csaknem 33 százaléka dolgozik részmuinkaidőben, a férfiaknak csak nem egészen 8 százaléka.

A nők hátrányban vannak az amerikai vállalatok élén

Még mindig kevés nő jut vezető pozicíóba az amerikai vállalatoknál. A változások mostani üteme alapján még évtizedekbe telik, mire a vállalatok élén ugyanannyi lesz a nő, mint a férfi – állíptotta meg a nők karrierjét vizsgáló New York-i Catalystkutatóintézet.

Bár 2006-ban a legjobban fizető vállalatvezetői állásokban már 6,7 százalékra nőtt a nők aránya az előző évi 6,4 százalékról, még mindig kétszer nagyobb az esélye annak, hogy egy nő beosztott lesz, mint annak, hogy vezető. Csökkent azoknak a vállalatoknak a száma, amelyeknél a legfelső vezetői posztok közül hármat vagy többet is nők töltenek be.

“A változások jelenlegi üteme mellett 47 év kell ahhoz, hogy az 500 legnagyobb vállalat legfelső vezetői posztjain egyenlő legyen a férfiak és nők aránya – állapítja meg a tanulmány. Az 500 legnagyobb vállalat igazgatótanácsában pedig 73 év kell még az nemek közti egyenlőséghez”.

A tanulmány szerint a színes bőrű nőknek még rosszabbak az esélyeik. 2006-ban a válallati igazgatóknak csak 3,1 százaléka volt színes bőrű nő. Ez hanyatlás a 2005-ös 3,4 százalékkhoz képest.