Friss hírek

2007.10.29. 12:51

Németországban életmentő műtétet hajtottak végre az anyaméhben

<p>A világon először egy anyja méhében lévő magzaton, tüdőnövekedést serkentő,<br />életmentő műtétet hajtottak végre egy német kórházban - írta az AFP hétfőn egy szaklapra hivatkozva. A bravúros műtétet még tavaly hajtották végre a szakemberek.</p>

A Bonni Egyetemi Klinika orvosai attól tartottak, hogy a kisbaba meghal, miután a terhesség huszadik hetében megrepedt a magzatburok és szivárgni kezdett a magzatvíz. A védőfolyadék nélkül a baba tüdejére nyomás nehezedett. Egy ilyen balesetet a kisbabák általában nem élnek túl, ezért el kell venni a magzatot. Az orvosok azonban felajánlottak a szülőknek egy rendkívül kockázatos műtétet a kicsi életének megmentésére.

A sebészek egy golyóstoll nagyságú eszközzel az anya gyomrán keresztül a magzatburok belsejébe hatoltak. Egy kamera és egy ultrahang készülék alkalmazásával óvatosan bevezették az apró eszközt a csecsemő szájüregén át a légcsövébe.

Ott felpuffasztottak egy miniatűr, latexből készült ballont, amelyet úgy helyeztek el, hogy a baba tüdeje által folyamatosan termelt folyadék ne tudjon távozni. Most először használtak az orvosok egy albumin nevű fehérjeszérumot, amely növeli a tüdőben összegyűjtött folyadék mennyiségét és serkenti a ballon hatását. A ballont a tüdőkben hagyták öt napig, és ezidő alatt a magzat tüdejének térfogata a kétszeresére nőtt.

A kislány a 33. héten látta meg a napvilágot, ma már egyéves, Miriamnak hívják, és teljesen egészséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!