BOON - Sport - DVTK

2017.03.02. 22:10

DVTK: volt edző, van edző, lesz edző

Miskolc - Dániából vagy Spanyolországból érkezhet a diósgyőri labdarúgó­csapat új szakvezetője.

Miskolc - Dániából vagy Spanyolországból érkezhet a diósgyőri labdarúgó­csapat új szakvezetője.

A labdarúgó NB I-ben és a Magyar Kupában szereplő Diósgyőri VTK-nál csütörtökön edzőváltás történt. Néhány órával azután, hogy a piros-fehérek a Mezőkövesdi Városi Stadionban 2-0-ra legyőzték a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének a visszavágóján az NB II-es Ceglédi VSE – tartalékosan felálló – csapatát, menesztették a DVTK vezetőedzőjét, Horváth Ferencet.

Meghívó, edzés

Szerda este, 10 óra után a klubtól még egy csütörtöki délelőtti sajtótájékoztatóra küldtek meghívót, ám ezt másnap, vagyis csütörtökön reggel 8 óra előtt péntekre módosították, konkrét időpont nélkül. Ez a furcsaság később nyert értelmet, mert a reggeli órákban még csak gyanúja volt annak, hogy történhet valami a nap folyamán, hiszen a vezetőedző megkérdezése nélkül nem hirdetnek meccs előtti sajtótájékoztató-időpontot, és Horváth Ferenc eddig szinte mindig csütörtökre hívatta össze a médiamunkásokat, és olyan nem fordult még elő, hogy az eredeti időponton módosított volna, főleg nem új, konkrét időpont nélkül.

A csütörtök délelőtti edzést Horváth Ferenc megtartotta a DVTK csapatának, de ezt követően – amikor a szerda esti állás szerint az újságírókkal lett volna találkozása – Benczés Miklóssal vonult félre egy rövid időre, és ekkor közölte vele a klub sportigazgatója a vezetés döntését, hogy felmentik a vezetőedzői feladatok ellátása alól.

Ezt követően adott ki a DVTK egy rövid közleményt Horváth Ferenc menesztéséről, amelyben az is szerepelt, hogy megvan az utódja, mert a meg nem nevezett szakemberrel megszületett a megállapodás, igaz, az új vezetőedző nem tud munkába állni, csak a jövő hét vége után, a Videoton elleni idegenbeli bajnokit követően. A közleményből az is kiderült, hogy a köztes helyzetben Vitelki Zoltán, a klub utánpótlásedzője lesz a beugró, ő vezeti a csapatot a szombati, Debrecen elleni idegenbeli bajnokin és a már említett jövő heti NB I-es meccsen is.

Mi miért?

Hogy mi miért történt (mi a pontos oka annak, hogy felmentették Horváth Ferencet, miért pont most, azaz csütörtökön, miért nem lehet megnevezni az új edzőt), erről hiába kérdeztük a klub vezetőit, csak azt kaptuk válaszul, hogy abban egyeztek meg egymással, hogy a pénteken 9.00-ra meghirdetett sajtótájékoztatóig nem nyilatkoznak (ugyanis csütörtök délután meglett az időpontja a meccset megelőző médiaeseménynek). Úgy tudjuk, hogy ezen a rendezvényen jelen lesz Vitelki Zoltán is, de ezt sem tőle hallottuk, mert hiába kerestük, beszéltünk vele is, kiderült, hogy a tájékoztató előtt ő sem mondhat semmit.

Biztosak voltak benne

Úgyhogy marad idő a találgatásra, illetve a logikusnak tűnő elméletek számbavételére. Ezek között az „alfa”, Horváth Ferenc menesztésének fő oka a múlt szombati, MTK ellen pályaválasztóként elszenvedett vereség lehet, a felmentésének időzítésére a lehetséges magyarázat pedig az, hogy csak akkor bocsátották el, amikor már biztosak voltak benne a DVTK-nál, hogy megtalálták az utódját. Ez alátámasztaná, hogy miért nem hétfőn köszöntek el Horváth Ferenctől, és hogy miért nem ugrott már be a szerdai, tuti győztes Magyar Kupa-meccs előtt Vitelki Zoltán. Utóbbi egyébként azért vállalhatta ezt a kéthetes kalandot, mert Benczés Miklós sportigazgató, akinek megvan a pro licence, így akár le is ülhetne a kispadra, amikor igent mondott a sportigazgatói felkérésre, kikötötte, hogy nem vállal ilyen beugró szerepet, Vitelki Zoltánnak viszont ez a plusz két NB I-es meccs jól jöhet – a korábbi szintén beugrós öt mellé – az idei pro licences edzői tanfolyamra jelentkezés előtt. Ugyanis az ősdiósgyőri, egykori csapatkapitánynak még mindig nincs meg az élvonalbeli működéshez szükséges jogosítványa, így csak 60 napig dolgozhat az NB I-ben, még abban az esetben is, ha közben felveszik a tanfolyamra, mert a beiratkozás nem elég, pro licences végzettség kell az élvonalbeli edzősködéshez. Vagyis a bajnokság utolsó négy fordulójában – és amennyiben eljut addig a DVTK, – a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján és a döntőben sem ülhetne szakvezetőként a kispadon, ha valami miatt mégsem érne ide a még meg nem nevezett vezetőedző, akivel a klub bejelentése szerint már megállapodtak.

Arra, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a szakember nevét, és hogy miért nem tud már most munkába állni, több magyarázat is lehetséges, ezek közül a legéletképesebb az, hogy most még élő szerződés köti valahová. Nem valószínű, hogy első számú edzőként egy felnőttcsapathoz, mert ilyen munkavállalót csak ritkán engednek el a klubvezetők.

Dán vagy spanyol vonal

A diósgyőri edzőkereső iránya – lapunk értesülése szerint – határon túl nyúló volt, mert a hazai edzői piacon nem mutatta magát olyan szakember, akit a klub vezetői alkalmasnak találtak volna arra a nagy feladatra, hogy tartsa bent a csapatot. A külföldi lehetőségek közül adja magát a spanyol vonal, a DVTK is építgeti ezt az irányt, elég csak Vela és Nono Villar érkezésére, a téli edzőtábor helyszínének kiválasztására gondolni, de komoly edzői gyakorlattal rendelkező nincs azon spanyolok között, akikre a szurkolótábor egy része, nem csak a pályán mutatott teljesítménye alapján, nosztalgikus emlékekkel gondol (közülük Fernandónak van pro licence). Ráadásul esetükben kérdéses, hogy egy jelentős számú magyar ajkú közösséggel, amelynek a mentális felkészítés terén lenne nagy szüksége pluszra, miként boldogulna egyikük-másikuk, esetleg kettejük.

Szóba jöhet még olyan szakember, aki magyar és külföldi bajnokságban dolgozott eddig, igaz, nem első prímásként, mert aki ilyen körbe bekerül, mint például Dárdai Pál, annak aligha lehet olyan anyagi ajánlatot tenni, ami miatt hazajönne. Ilyen, a jegyzett európai bajnokságban dolgozó magyar másodedző nem sok van, de a jelenleg a dán Bröndbynél alkalmazásban álló Bódog Tamás ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!