Képesítés nélküli "orvos" egy ausztrál kórházban

Az ausztrál egészségügyi hatóság felfüggesztett egy külföldről felvett “orvost”, miután kiderült, hogy megfelelő képesítés nélkül dolgozott az egyik kórházban, írta kedden a The Australian című lap. A nő tanulmányi hiányosságaira fényt derített átfogó vizsgálat után egy másik külföldit is el kellett bocsátani: az ő orvosi képzésével nem volt gond, csak a nyelvet nem beszélte rendesen.

“Egyetlen beteg sem volt veszélyben”, közölte a lappal Queensland állam egészségügyi hatóságának szóvivője, aki szerint a képzetlen orvosok nem végeztek beavatkozásokat, és kapcsolatuk a betegekkel “korlátozott” volt. Egy kormányzati forrás viszont azt közölte az újsággal, hogy bár “nem hajottak végre agyműtéteket”, végeztek vizsgálatokat a kórházban fekvő embereken.

A nő, aki gyakornokként heti 1200 ausztrál dolláros fizetés kapott, több hónapon keresztül foglalkozott betegekkel a Cairns Base kórházban úgy, hogy az intézmény nem ellenőrizte le a hátterét és iratait. A nő a jelentkezéskor egy főiskolai papírt adott be úgy, mintha kórházi gyakorlatának utolsó évében járna. Elvileg folyamatos felügyelet alatt kellett volna dolgoznia, de az emberhiány miatt ez nem mindig valósult meg.

A Queensland állambeli Cairns Base Hospital azért vett fel külföldről orvosokat, hogy így enyhítsék az emberhiányt. A nővel együtt összesen négyen érkeztek, közülük az egyik papírjait már leellenőrizték és újra munkába állhat, egy másikét pedig még vizsgálják. A negyedik képzésével állítólag nem volt gond, csak angolul nem tudott megfelelően.