Képernyő – Kaján üzenet

By Boda István
Akt.:
Képernyő – Kaján üzenet
Ez a villa eladó – kínálja múlt századbeli portékáját a magyar filmarchívum. Nem először, s nem utoljára ad neki rangot a közszolgálati főcsatorna – m1 -, s joggal, mert ez a „nagy korszak” gyengécske mozija a sok kanálisos őrjöngés közepette oázis a gyilkosságok, kivégzések Szaharájában. Boda István jegyzete.

A néző hétről hétre lábközépig gázol a vérben, s lassan már nem is ajánlat az, amelyik nem thriller, s nem kap tőle frászt a gyengébb idegzetű néző. Pedig ez csak a kisebbik rossz. A nagyobbik, hogy a műfajt – az amerikai csemegét – úgy megszokjuk, mint cigány az akasztást. Beleég a tudatunkba, mint a hirosimai árnyék, s ha nem vagyunk résen, akár meg is hülyülhetünk tőle. Hát erre való ellenszer a múlt századbeli filmtermés, amelyiknek a néhány legjobbja már-már hungaricum. S ha nem az, akkor is üdén szórakoztat képi üzeneteivel, valamikori tájképeink csodájával.
Az 1935-ben készült ópusz a nagy fellendülés bájos előjátéka, olyan szereplőkkel, mint Kabos Gyula, Gózon Gyula, Csikós Rózsi. Az utóbbi inkább csak szőkeségével tüntet, mint Juhász Gyula egykorvolt álom-csillaga, aki, ha nem is szolgált rá, de egy gyöngéden gyönyörű versnek volt az ihletője. A film hősnője még mai szemmértékkel is mutatós, bája azt a hiányt is elfedi, ami játéka mineműségében nyilvánvaló. S pláne nyílvánvaló két olyan karakter mellett, mint Kabos és Gózon, akik a humort úgy szervírozzák, mint a sokcsillagos étterem felszolgálói a legjobb évjáratokat. Azzal a különbséggel, hogy ők saját alkatuk, tehetségük és eleve rátermettségük jogán nyújtják a szívderítő vigalmat, s ebben a remek szóviccek épp olyan ízletesek, mint a gesztusra írt félszeg vagy éppen karikírozott mozdulatok. S utólag persze van némi szándékolatlan üzenet, ugyanaz, ami helyzetünk pikantériájára utal. A műsorközlő lapot átfutván az ajánlat aktuális víziója először azt idézte, ami jelenünk szomorú és már-már dermesztő hírverése: ez a villa is eladó! Budán, Pesten, Szegeden, Nyíregyházán, netán Kisvárdán is. S áron alul, sőt azon leginkább, mert egyre jobban fölé nő a devizahitel hosszú árnyéka. Csak mára ebből a frappáns címötletből már kikopott minden vígjátékelem. A dráma sötét színei árnyalják leginkább, s a boldog végkifejletre aligha van remény, avagy kilátás.
Valami kaján üzenet azonban mégis rálop napjaink tragikus forgatókönyvére némi fanyar azonosságot. Azt például, hogy a mai rafinált zsiványok olyan egykettőre forgatnak ki bárkit ingóságából, hogy azon  az igazságszolgáltatás is csak ámuldozik. S méág az a filmvigasz sem adatik, hogy a vesztes legalább szájon gyűrje a kifosztóját. A tettlegesség ugyanis azonnal megtoroltatik. Jogi segédlettel!

Boda István
istvan.boda@naplo.haon.hu

Címkék: ,