Kiskert

2021.11.01. 15:00

Néhány zöldség akár beltéren is teremhet

A fűszernövények és több zöldségfajta is könnyen kezelhető beltéren.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Többek között a bazsalikom, az oregánó, zsálya, levendula, menta, kakukkfű, rozmaring, kapor a lakásban is megterem. Arra érdemes csak odafigyelni, hogy a bazsalikom és a kapor hőigénye a legmagasabb, így éjszaka is meleg helyen kell tartani, a menta viszont árnyéktűrő, de ennek ellenére szüksége van néhány napsütötte órára a növekedéshez. A saláták és káposztafélék közül a spenótnak, a kelkáposztának és más leveles zöldségnek a beltéri körülmények szintén ideálisak lehetnek, csupáncsak kiegészítő fényre van szükségük. Így a déli órákra helyezzük a napsütötte ablakokba, vagy biztosítsunk számukra 10-12 órányi mesterséges fényt. Ahogyan a koktélparadicsom esetében is, beltéren 16 órányi mesterséges fény mellett könnyen termeszthetők. Mivel a növény nem viseli jól a lehűlést, így éjszakára is meg kell tartani a tárolására szánt helyiség kellemes, állandó hőmérsékletét. Paprikák közül a chili, a cayenne-i, a jalapeno, a habanero probléma nélkül termeszthető, de csak ugyanolyan feltételek mellett, mint az előbb említett paradicsom.

Csírák és mikrozöldek

A csírák messze a legegyszerűbb, de legegészségesebb növények közé tartoznak. Az étkezéshez mindig friss zöldet biztosítanak. A magok csíráztatásához nincs másra szükség, csak egy befőttesüvegre és a fedelére. Áztassuk be a kiválasztott magokat, egy-két napig hagyjuk így, míg el nem kezdődik a csírázás, naponta kétszer öntözzük. Ami a fényigényt illeti, nincs szüksége közvetlen napfényre. A csírákkal ellentétben a mikrozöldeknek talajra van szükségük, de ehhez a magokat szintén be kell áztatni, majd a csírázást követően vékony talajréteggel kell befedni, amit érdemes nedvesen tartani. Miután az első levelek megjelennek, olló segítségével elkezdhetjük a szüretelést.

(A borítóképen: A chilipaprikát akár a szobában is leszüretelhetjük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában