Ízvilág

2021.09.13. 16:00

A fűszer a diétás ételek koronázatlan királya

Az egészséges ételek is lehetnek finomak, a diéta is szólhat az ízekről.

20190920 Nagykanizsa TOMAN diet Tomán Szabina modell Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Szakony Attila

Tomán Szabina, aki egy általa megalkotott életmódprogrammal számtalan diétázónak segített már változtatni, ami az egészségesebb életmódot illeti, úgy gondolja, egyáltalán nem kell arról lemondanunk, hogy jókat együnk.

„Természetesen az egyértelmű, hogy egészséges alapanyagokból kell készítenünk ételeinket, de nem kell nélkülöznünk az ízeket, bátran használhatunk olyan fűszereket, sőt fűszerkeverékeket, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert, cukrot vagy adalékanyagot.”

Persze olykor a bors és a só is elég, hogy elnyerjük az ételek ízét, de ennél azért sokkal több lehetőség áll rendelkezésünkre, gondoljunk csak a petrezselyemre, rozmaringra, kakukkfűre, zsályára, nem feledkezhetünk meg akár a magyar konyha hagyományos ízesítőiről sem, a vöröshagymáról, fokhagymáról, majoránnáról vagy a fűszerpaprikáról. De ugyanígy számon kell tartani a grillfűszereket, az egyre közkedveltebb keleti konyha fűszereit, a gyömbért, kurkumát, koriandert, római köményt, görögszénamagot vagy akár a chilit is.

A szakember szerint a diétához szükség lehet egy sokoldalú fűszerkeverékre, amely alkalmas a grillezett, zsiradék nélkül, esetleg sütőpapíron sült húsok, csirkemell, pulykamell, halak megbolondítására. A sült csirke esetében ahhoz, hogy a hús szaftosabb és porhanyósabb legyen, jó, ha használunk vöröshagymát, sót, fokhagymát, füstölt paprikát, paradicsomot, rozmaringot, de a kakukkfű, korianderlevél és fekete bors is jól jöhet. A halaknak, rákoknak jól áll a citrom, a kapor, a koriander, továbbá a mustármag, szegfűbors, sőt a gyömbér is.

Jól illenek a zöldfűszerek

Sült, pirított, grillezett zöldségekhez, padlizsánhoz, cukkinihez, gombához – akár wokban, serpenyőben vagy szabadtéri grillen készítjük azokat – jól illenek a zöldfűszerek – bazsalikom, rozmaring, tárkony, borsikafű, kakukkfű, snidling –, de elmaradhatatlan a pici só, fokhagyma és vöröshagyma is. Friss salátákhoz, dreszszingekhez telitalálat lehet a sok fűszernövény, az oregánó, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, menta által alkotott keverékek.

Az üzletasszony fűszerkeverékeinek birtokában úgy nyilatkozott: „Lehet bátran és örömmel főzni és kísérletezni, és bebizonyítani, hogy a diétás étel is lehet ízletes és finom!”

(A borítóképen: Tomán Szabina számtalan diétázónak segített már)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában