DVTK

2020.06.22. 08:00

A kieső helyen álló gyomrosa

A Debreceni VSC magabiztos játékkal ütötte ki a Diósgyőri VTK csapatát.

Berecz Csaba

20200621 labdarugas DVSC DVTK Fotó:Dömötör Csaba

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

A labdarúgó NB I. 31. fordulójában tegnap késő este Debreceni VSC–Diósgyőri VTK-összecsapást rendeztek. A találkozó kezdése előtt 24 órával kiderült, hogy a vendégek teher nélkül léphetnek pályára, ugyanis szombaton, a Puskás AFC vendégeként a Paksi FC 3–1-re kikapott, így eldőlt, hogy vagy a Duna-partiak vagy a debreceniek nem tudnak annyi pontot szerezni, amennyivel megelőzhetik a DVTK-t, lévén a kiesés elkerülésért játszó két csapat a záró körben éppen egymás ellen lép pályára. És mivel a Kaposvári RFC már több fordulóval ezelőtt kiesett, biztossá vált, hogy a Diósgyőr bennmarad, még akkor is, ha a hajrában a létező legrosszabb eredménysort produkálja.

Legutóbb négy éve volt ilyen kellemes helyzetben a DVTK, hogy a szurkolóiknak nem kellett izgulniuk a zárófordulóig: a 2015/16-os évadban három fordulóval a vége előtt vált biztossá, hogy a következő idényt is az élvonalban kezdhetik a piros-fehérek. A színtársuk, vagyis a Debreceni VSC viszont legutóbb 19 éve állt ilyen rosszul a tabellán, akkor nem is tudtak az utolsó előtti helyről elmozdulni, és bár kieső helyen végeztek, mégsem búcsúztak el az élvonaltól, mert az NB I. Keleti csoportjának bajnoka, a BKV Előre SC nem vállalta a feljutást, és a hajdúságiak folytathatták NB I.-es szereplésüket. Ami részben ennek is köszöntően, immár 26 évadja tart. De ahhoz, hogy lehetőségük legyen a 27.-et megélni, mindenképpen győzniük kellett a Diósgyőr ellen.

Öt és négy

A hazai csapat legutóbbi kezdőcsapatából, a Mol Fehérvár FC vendégeként elszenvedett idegenbeli 1–0-s vereséget követően öten maradtak ki, a védelemből, Bényei és Barna, a középpályás, a támadó szekcióból pedig Csősz, Trujic és Milunovic. A sorsdöntő csatára Kinyik és Ferenczi visszakerült hátsó alakzatba, Tőzsér a középpályára, Adeniji és Szécsi pedig előre. A Diósgyőr kezdője négy helyen változott a szerdai, Puskás AFC elleni 2–1-es hazai vereség után, a jobb oldali védő, a fiatal Orosz D. helyett Shes­takov lett, a hátsó alakzat bal szélére Vágit pótolandó Memolla jött, ékként Ivanoski helyett az egykori debreceni Tabakovic készülődhetett, mögötte pedig ezúttal nem Molnár G., hanem Rui Pedro játszott.

Fotó: Kovács Péter

Mivel a hét közben meg­szűn­tek a koronavírus-veszéllyel összefüggésben ho­zott távolságtartó kötele­zett­ségek, ezen a meccsen már lehetett volna negyedháznál nagyobb a létszám, hiszen nem kellett három üres széket kihagyni két néző között. A két ultraszektorban tömörültek is rendesen a fanatikusok, a szurkolóbarátnak nem nevezhető 21.05-ös start ellenére 300–400 vendégdrukker jött el a bajno­kira, hogy a lelátóról támogassa kedvenceit. A hazai tábor a szokásosnál jóval nagyobb rendőri jelenléttel találkozhatott a stadionba jövet, mert a rendfenntartók azért számítottak arra (is), hogy egy esetleges DVSC-vereséggel elszabadulhatnak az indulatok.

Egy félidőben három

A meccs elején a hazai együttes tettekkel bizonyította, hogy nekik nagyon kell a győzelemért járó 3 pont, az 5. percben Adeniji a jobb kapufára küldte a laszit, amolyan figyelmeztető lövésként. A DVTK azonban ettől nem ébredt fel, és a vendégek körülményeskedő játéka azt eredményezte, hogy hamarjában gólt szerzett a Debrecen. Az biztos, hogy gyenge védekező mozdulatokat láthattunk a hazai gól előtt, amihez előtte és utána harmatos középpályás mutatvány és ezzel összefüggésben értékelhetetlen támadójáték párosult. Aztán a 14. percben Szécsi bevágta saját maga és csapata második találatát, így a hazai publikum megnyugodhatott, semmilyen jel nem utalt arra, hogy ezen a meccsen pecsételődik meg a sorsuk. A DVTK a kétgólos hátrányában sem tudott újítani, de ez nem volt meglepő, mert ekkor már egy jóval zártabb DVSC ellen kellett volna helyzeteket kialakítani, és ebben a játékban nem túl erősek.

Ennek ellenére a 31. percben mégis volt egy lehetőségük, de Rui Pedro lövésébe beleléptek, úgy, hogy őt is elsodorták, úgyhogy a fehér mezes labdarúgó nem minden ok nélkül reklamált. A 11-es viszont elmaradt, pár másodperccel később Kiss T. pedig összehozta a vendégek első kapura lövését, amelyet Kosicky paskolt szögletre. Ezek a DVTK-lehetőségek visszahúzódásra késztették a hajdúságiakat, de Kiss T. lapos, helyezetlen lövését követően nem jött újabb szépítési kísérlet. A félidő hajrájában a DVSC gondolt egyet, és előrement. Elsőre Varga K. balról érkező beadását Memolla még kivágta a kapu torkában gólra éhesen álló Adeniji elől, de nem sokkal később már nem volt, aki hősiesen mentsen, egy beadás utáni fejessel megszerezte harmadik találatát a Debrecen, és ezzel tulajdonképpen egy félidő alatt eldöntötte a meccset.

Bohóc 11-es

A szünetben kettős cserét hajtott végre Feczkó edző, de némi meglepetésre nem Brkovicot hozta le a védelemből, hanem Memollát, és Vágit küldte be (igaz, nem volt a kispadon bevethető belső védő). Továbbá Márkvárt helyett Egerszegit küldte csatába, aki a második félidő elején rögtön egy lövéssel jelezte, hogy akar valamit. Az 50. percben Tabakovic jobb alsó sarokra tartó löketébe ért bele Pávkovics, szögletet érően, majd az 53.-ban Shestakov szabadrúgása a jobb kapufára pattant, Hasani kísérlete pedig elkerülte a bal alsó sarkot. Nem sokkal később újra kettőt cserélt a vendég szakvezető, egyet kényszerből, ugyanis Rui Pedro sérülés miatt volt kénytelen lejönni a pályáról. De a támadósor frissítése nem hozott újabb lehetőségeket az ivószünetig, vagyis a játékrész közepéig.

Fotó: Kovács Péter

A rövid pauza után Bognár T. mutatta meg, hogy milyen a játékvezetői gyenge teljesítmény, miután nem jött be neki a vezessük le lap nélkül a ­meccset, valószínűleg ebbe belezavarodott, mert miután a Kiss T. nyakát szorongató hazai kapusnak elfelejtett lapot adni, azután befújt egy bohóc 11-est a hazaiaknak, akik abszolút nem voltak erre rászorulva. Négygólos hátrányban Hasani szépíthetett volna, de ezúttal is dekoncentrált volt. A hajrában Bényei pontatlan fejese miatt nem lett közte öt, aztán szépen lassan véget ért a találkozó, azzal a váratlan eseménnyel, hogy a hosszabbításban Ivanovski még a kapufára fejelte a labdát.

Fotó: Kovács Péter

A meccset a DVSC magabiztosan, megérdemelten nyerte meg, ami után két dolgon lehet elgondolkozni. Az egyik, hogy ha ilyen teljesítményre képesek a hajdúságiak, akkor miért állnak kieső helyen, a másik pedig az, hogy a Diósgyőrből hol, mikor és miért ment el a levegő.


Debreceni VSC – Diósgyőri VTK 4–0 (3–0)

Debrecen, 4 650 néző. V.: Bognár T. (Szert, Szécsényi; Szilasi, Káprály).

Debreceni VSC: Kosicky (6) – Kinyik (6), Szatmári (7), Pávkovics (6), Ferenczi (6) – Kundrák (5), Kusnyir (6), Tőzsér (6), Varga K. (6) – Szécsi (7), Adeniji (6). Vezetőedző: Kondás Elemér.

Diósgyőri VTK: Danilovic (5) – Shestakov (5), Polgár (5), Brkovic (3), Memolla (5) – Márkvárt (4), Iszlai (4) – Hasani (4), Rudi Pedro (4), Kiss T. (5) – Tabakovic (4). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Márkvárt helyett Egerszegi (4) a 46., Memolla helyett Vági (5) a 46., Rui Perdo helyett Molnár G. (5) az 56., Tabakovic helyett Ivanovski (5) az 56., Adeniji helyett Trujic (-) a 64., Hasani helyett Makrai (-) a 74., Kundrák helyett Bényei (-) a 75., Szécsi helyett Bereczki (-) a 75., Varga K. helyett Barna (-) a 86., Kusnyír helyett Szabó B. (-) a 86. percben.

Sárga lap: Szatmári a 61., Kiss T. a 65., Kinyik a 66., Barna a 90. percben.

Gólszerző: Szécsi (1-0) a 8., Szécsi (2-0) a 14., Szatmári (3-0) a 44., Tőzsér, 11-esből (4-0) a 71. percben.


A gólok története

8. perc: Tőzsér szerezte meg a labdát a felezővonal mellett Kiss T.-től, majd a középen beinduló Varga K.-hoz passzolt. A középpályás megkerülte Iszlait, majd jobbra tette a játékszert Szécsinek, akit Brkovic csak nézett, Memolla pedig a külső oldalról próbálta megakadályozni a kapura törésben, de mivel ez lehetetlen volt, így a hazai csatár betört a büntetőterületen belülre, és 13 méterről a kapu jobb oldalába bombázott, 1–0.

14. perc: Varga K. mélységből, a saját térfelének bal oldaláról lőtte előre a labdát, amit Adeniji elengedett, így Szécsi indulhatott meg a kapu felé. És bár Brkovic ott volt előtte, a védő csak hátrált, csak hátrált, nem próbált meg a labda közelébe kerülni, Szécsi pedig miután belépdelt a büntetőterületen belülre, balról, 14 méterről a léc alá lőtt, 2–0.

Fotó: Kovács Péter

44. perc: Varga K. balról érkező rossz beadása után Shestakov vághatta volna ki a labdát, de rosszul találta el a játékszert, így az Tőzsérhez került. A középpályás balról a kapu elé csavarta a lasztit, a hosszú oldalon érkező Szatmári pedig 7 méterről a bal felső sarokba fejelt, 3–0.

70. perc: A hazaiak által előrevágott labdára Trujic és Polgár indult. A vendég játékos volt előnyösebb helyzetben, de nem tudta ellőni a labdát, mert ellenfele húzta, nyúzta, majd amikor ő is betartott a hazai játékosnak, az átesett rajta, a 16-oson belül, a játékvezető pedig 11-est ítélt. A büntetőt Tőzsér vágta a kapu közepébe, 4–0.

(A borítóképen: Tőzsér (balra) és Tabakovic között a labda)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában