piaci árak

2020.05.25. 17:30

Paradicsom 1600 forintért?

A járványidőszak nehézségei tükröződnek a piaci árakban is.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy zöldséget vásárolni lassan luxuskiadásnak számít. A Búza téri piacon az újhagyma 200–300, a fürtös és kígyóuborka átlagosan 500, a vöröshagyma kilója 250–380, a paradicsomé 600–1600 forint, a paprikáé pedig 600–800. Az emelkedett piaci árak mögött – többek közt – a járványidőszak hatása húzódik.

„Amikor jött a veszélyhelyzet, pánikfelvásárlás történt ezen a területen is: főleg a tárolt termékek – hagymafélék, burgonyák, káposztafélék – és a konzervek iránt nőtt meg a kereslet – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. – A primőrök vásárlása is megnövekedett március közepén. Két-három hétig átlagosan 50-60 százalékkal több terméket adtak el a piacokon: paprikát, uborkát és salátaféléket.”

Változó szokások

Ezt követően óriási visszaesés történt, ami több okra is visszavezethető.

– Megváltoztak a fogyasztási szokások, rengeteg helyi piacot bezártak. A vendéglátóipar és a szállodaipar leállt; a nagybani piacok forgalma csökkent, hiszen eddig ezeket az ágazatokat többnyire ők látták el zöldséggel, gyümölccsel. Ebben az időszakban a normálishoz képest negyven százalékkal esett vissza átlagosan a kereslet. Jelentős csapás volt – főleg a szegedi nagybani tekintetében –, hogy a román és szerb kereskedők nem tudtak átjönni a határon, ez is kiesést jelentett.

Indul az export

Ledó Ferenc szerint a húsvéti héten rendeződött kissé a helyzet.

„Úgy érzékeltük, hogy – a növényfajoktól függően – nagyjából visszaállt a megszokott kereslet. Az importtermékek nehezebben jöttek be, ez a magyar termelőknek kedvezett. Folyamatosan nőtt a paradicsomfélék és uborkák mennyisége. Általában a hazai termékek április közepe-vége felé kezdik kiszorítani az importot, de ez idén korábban bekövetkezett. Az áruházláncokban még van importpaprika és -paradicsom, de úgy néz ki, hogy a jövő héttől már csak elvétve találkozhatunk ezekkel a külföldi termékekkel” – összegezte.

Hozzátette, a múlt hónap közepén hajtatásban már megjelentek a káposztafélék, egyre kevesebb a piacokon a tárolt káposzta. Április végén megindult az újburgonya is, ami mostanra egyre inkább kiszorítja a régit. Múlt hétvégén elindult a szabadföldi szamóca is. Lassan megindul az export is, de annyira nyomottak az árak a paradicsom és paprika tekintetében – főleg a német piacon –, hogy egyelőre inkább itthon próbálják értékesíteni. Ha azonban beindulnak a hidegfóliás növények, akkor a magyar fogyasztás már nem tudja felvenni ezt a mennyiséget, így mindenképp be kell indulnia az exportnak.

Nincs, aki leszedje

A termelők számára ebben a helyzetben problémát jelent megfelelő munkaerőt találni a betakarításhoz, emellett a vírus elleni védekezés is pénzbe kerül.

– A munkaerővel kínlódunk, rengeteg pluszköltségbe kerül a higiéniai előírások betartása, emellett lassítja is a munkafolyamatokat – fogalmazott Ledó Ferenc.

(A borítóképen: A Búza téren 2000 forintért is láttunk paradicsomot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!