Vas Farkas II

2019.11.04. 19:24

Hadgyakorlat kezdődött Litvániában 4000 NATO-katona résztvételével

A katonai kontingensek tizenegy NATO-tagállamból, így a többi között Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Németországból érkeztek a balti köztársaságba az Iron Wolf II (Vas Farkas II) fedőnevű manőverre.

Kéthetes hadgyakorlat kezdődött hétfőn Litvániában 4000 NATO-katona résztvételével – közölte a litván hadsereg Vilniusban.

A november 18-ig tartó hadgyakorlatot a Pabrade litván támaszponton tartják, s célja a szövetség tagországai hadseregei együttműködésének javítása. A csapatok a tájékoztatás szerint gyakorolják a támadó és védekező műveletek tervezését és végrehajtását.

Litvániába október közepén érkezett az Egyesült Államok 500 fős katonai kontingense a szomszédos Oroszország és Fehéroroszország tiltakozása ellenére.

A katonai szövetség keleti szárnyának erősítése jegyében a német hadsereg (Bundeswehr) vezeti a balti államban lévő NATO-erőket.

Litvánia határos az orosz exklávéval, a Kalinyingrádi területtel, és a kelet-ukrajnai konfliktus példája nyomán aggódik saját biztonságáért. A többi keleti NATO-tagállam szintén fenyegetve érzi magát a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában