Friss hírek

2007.12.11. 17:58

Meddőséget is okozhatnak a veszélyes zsírsavak

<p>Az olajban sült élelmiszerekben, margarinokban, sütőipari termékekben és édességekben megtalálható transz-zsírok veszélyeire figyelmeztet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. A mesterséges összetevő hosszú távon súlyos szív-és érrendszeri megbetegedéseket okoz; becslések szerint évente legalább ezer ember haláláért felelős. Közeleg a karácsony, az ünnepi lakomák ideje - de nem mindegy, mi kerül az asztalra - mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy András, az alapítvány elnöke.</p>

A transz-zsír a növényi olajok mesterséges keményítése során keletkezik, és ma már rengeteg élelmiszerben használják. Szakemberek szerint átlagosan napi 4-6 grammot eszünk meg belőle, holott ennek már a negyede is az egészségre ártalmas mennyiségnek számít. Egyes gyorséttermi láncok menüiben ennek ellenére akár 20-25 grammnyi transz-zsír is van. Ezek az anyagok nehezen ürülnek ki a szervezetből; lerakódnak és tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, illetve agyérgörcsöt okoznak, de a korai érelmeszesedés, a szívritmuszavar, az Alzheimer-kór és a meddőség kialakulásában is szerepet játszanak - mondta a Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

Nagy András szerint a halálos kimenetelű szív-és érrendszeri megbetegedések legalább 6-20 százaléka elkerülhető lenne, ha a káros zsírsavakat teljesen száműzni lehetne az étlapról. Több európai országban, így Dániában egy újfajta technológiának köszönhetően már sikerült a minimális szintre csökkenteni a gyorséttermek kínálatának káros zsírsav-arányát, New Yorkban pedig tavaly óta minden vendéglátóipari helyiségben tilos ilyen tartalmú élelmiszert felszolgálni - mondta Nagy András. Magyarországon egyelőre semmilyen rendelet nem korlátozza a transz-zsírok jelenlétét, sőt az élelmiszerek címkéin sem kötelező feltüntetni azt, hogy pontosan mennyit tartalmaz ezekből. Az élelmiszercímkézésre vonatkozó új uniós direktívát várhatóan a jövő év elején fogadják el, ebben remélhetőleg már a transz-zsírokról sem feledkeznek meg - mondta Nagy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!