Friss hírek

2010.06.19. 13:35

Orosz-fehérorosz gázvita - Lukasenko tagadja a tartozást

<p>"Fehéroroszország semmivel sem tartozik a Gazpromnak" - jelentette be Alekszandr Lukasenko belarusz elnök, válaszul az orosz ultimátumra. Sőt, Minszk számításai szerint inkább Oroszország adós a tranzitszállításokért - adta hírül a RIA Novosztyi.</p>

Lukasenko szerint Fehéroroszországra nézve sértő a gázszállítások korlátozására vonatkozó orosz ultimátum, különösen abból a szemszögből, hogy "az egy olyan szövetséges állam részéről hangzott el, amellyel annak idején vállvetve harcolt a belarusz nép a lövészárkokban". Az elnök értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy Oroszország gyakorlatilag indokolatlanul emelte fel a Fehéroroszországba 2010-ben szállítandó földgáz árát mintegy 30 százalékkal, miközben - mint mondta - "Ukrajnának 30 százalékot elengedett, és a Magyarországnak szállítandó gáz árának csökkentéséről is eredményes tárgyalások folynak".

Alekszandr Lukasenko ugyanakkor nem zárkózott el teljesen a vitás kérdések tisztázása elől. Nyilatkozata szerint kész tárgyalni, és ha bebizonyosodik a tartozás ténye, úgy az országa fizetni fog.
"Igaz, anyagilag ezen nem sokat fog nyerni a Gazprom, viszont sokkal többet veszíthet" - fogalmazott sokat sejtetően a belarusz elnök.

Mint ismeretes, az orosz gázipari óriásvállalat kilátásba helyezte, hogy hétfőtől elzárja a gázcsapot, ha Fehéroroszország június 21-ig nem törleszti 190 millió dolláros adósságát a felhasznált földgázért. Ez a tartozás a Gazprom szerint abból fakad, hogy bár a Fehéroroszországnak szállított gáz szerződésben foglalt ezer köbméterenkénti ára az idén januártól már 169 dollár, a belarusz kormányzat azóta is a múlt esztendei 150 dolláros áron számolt el.

A vitát csak még jobban kiélezheti, hogy az ukrán Ukranews hírügynökség szombati értesülései szerint a fehérorosz energetikai minisztérium bejelentette: nem a Beltranszgaz, hanem éppen fordítva, a Gazprom tartozik 200 millió dollárral az Európába irányuló gáztranzitért.

Amennyiben a Gazprom hétfőn valóban elzárja a fehérorosz gázcsapot, az Európát is érzékenyen érintheti, mivel Ukrajnához hasonlóan Belarusz is tranzitország, rajta keresztül jut el az orosz földgáz a többi között Lengyelországba, s onnan több más országba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!