Friss hírek

2008.09.19. 16:58

A Magosz szerint sürgős intézkedésekre van szükség a gabona ágazatban

<p>A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint sürgős, azonnali kormányzati és uniós beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a magyar gabonapiac ne omoljon össze. Jakab István az érdekképviselet elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten elmondta: tavaly az aszály miatt több helyen tönkrement a termés, a piacon gabonahiány lépett fel, ami miatt az árak ugyan magasak voltak, sok gazdának azonban már nem volt mit eladnia. Idén ugyan kiváló, mintegy 7 millió tonnás kalászos termést arathattak, ez azonban azt eredményezte, hogy az árak alacsonyan álltak be.</p>

Az elnök szerint félő, hogy az étkezési búza tonnánkénti 40 ezer forintos önköltségi árával szemben a felvásárlók 34-38 ezer forintot ajánlanak, ami arra sem lesz elegendő, hogy a gazdák a múlt évi hiteleiket visszafizessék, és a jövő évi vetésre jó minőségű vetőmagot és műtrágyát vásároljanak. Ezért kérik a 700 ezer tonnás gabona-intervenciós küszöb feloldását az EU-tól, és a magyar gabonatermékpálya bizottság jövő heti rendkívüli ülésének összehívását is, amelyen várják az agrártárca megoldási javaslatait.

Gráf József agrárminisztertől azt is várják, hogy a gabonatermelők valamilyen formában pénzügyi forráshoz jussanak azért, hogy ne legyenek tömeges csődök, ami a jövő évi gabonatermést veszélyeztetné.

Jakab István bejelentette: a Magosz a jövő hét csütörtökre rendkívüli elnökségi és országos választmányi ülést hívott össze, amelyre meghívták a földművelésügyi minisztert is, aki elfogadta az invitálást. Azon a gabonaágazat talpon maradása érdekében lehetséges legsürgetőbb teendőket vitatják meg.

A Magosz elnöke megemlítette, hogy még súlyosabb a helyezet a kukorica esetében, ahol a tonnánkénti önköltségi termelői ár 33 ezer forint, és bár a felvásárlók még kivárnak árajánlataik megtételével, a kiszivárogtatott hírek szerint ennek csak a felét kívánják megadni, ami szintén elfogadhatatlan a termelők számára.

Jakab István megerősítette: a Magosz elutasítja az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) 2009-es magyarországi bevezetését, mivel az EU még nem döntötte el, hogy 2013 és 2021 között milyen módszer szerint osztják fel az uniós gazdák között a támogatásokat. Véleménye szerint a jelenlegi termék alapú támogatás jól működik, és az SPS rendszer bevezetésével - az FVM véleményével szemben - nem emelkedne a támogatás összege, csak az elosztás módja.

A Magosz elnöke kiemelte: minden törvényes eszközzel meg fogják akadályozni az SPS magyarországi bevezetését. Véleménye szerint az SPS bevezetésével csak a kisebbséget alkotó egyes csoportok járnának jól, míg a gazdák többsége nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!